3FM Serious Request

3FM-dj Wijnand spreekt klimaatactivist Neidinha (62) tijdens zijn reis door de Amazone

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Wijnand spreekt klimaatactivist Neidinha (62) tijdens zijn reis door de Amazone

Dit jaar komt 3FM Serious Request voor het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Regenwouden die als een groen schild voor de aarde dienen en beschermt tegen klimaatverandering. 3FM-dj Wijnand reist af naar deze bedreigde regenwouden om de situatie in beeld te brengen, in gesprek te gaan met de lokale bevolking en bekijken wat het Wereld Natuur Fonds daar doet. In de tweede reportage uit deze reis, spreekt Wijnand met Neidinha Suruí, afstammeling van de oorspronkelijke bewoners en klimaatactivist samen met dochter Txai (24).

Gevaarlijke situaties

Op dagelijkse basis is Neidinha (62) samen met de rest van de inheemse volken bezig met het beschermen van het bos en het wegwerken van indringers. Hierdoor krijgen ze te maken met dreigementen en andere gevaarlijke situaties: "Ze zeggen dat er een huurmoordenaar is betaald om mij neer te schieten. Maar als ze je bedreigen betekent het dat ze bang voor je zijn, en dat je op de goede weg bent."

Bekijk de hele reportage hier:

Wijnand in gesprek met klimaatactivist Neidinha (62)

Video niet beschikbaar

Met dank aan: WWF Brazilië & Acre State's Environmental Policing Battalion.

Zo moeder, zo dochter

Neidinha haar dochter Txai (24), één van de belangrijkste klimaatactivisten van het moment die bij menig protest naast Greta Thunberg staat, zet zich al vanaf kinds af aan in voor het klimaat. Samen ervaren ze dat er steeds meer gedaan moet worden om het bos en de inheemse mens te moeten beschermen. Maar Neidinha blijft optimistisch: "Ik geloof in een nieuwe wereld, en wij kunnen zorgen voor een betere wereld".

foto: 3FM

Txai en Neidinha

Neidinha, Txai en de inheemse bevolking beschermen?

De inheemse bevolking wordt steeds meer geconfronteerd met indringers in het regenwoud die zorgen van ontbossing en bosbranden. Voor €50,- kan een training als dronepiloot worden verzorgd voor 1 regenwoudbeschermer. Voor slechts €25 kan er een portofoon worden geschonken aan de regenwoudbeschermers. Voor hen is het essentieel om contact met elkaar te kunnen houden en om direct aan de autoriteiten door te geven wanneer er illegale activiteit wordt waargenomen. Doneer nu.

Benieuwd wat het Wereld Natuur Fonds nog meer kan met jouw bijdrage? Check het hier.

3FM-dj's Barend, Sophie en Rob in het Glazen Huis

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen zetten zich, ondanks hun quarantaine, een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor de 100.000 vergeten kinderen van ons land.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1 en NPO 3. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

Vraag een plaat aan!

Doneer

Kom In Actie

Meer over Het Vergeten Kind

foto: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie