3FM Serious Request

3FM-dj Wijnand spreekt klimaatactivist Txai (24) tijdens zijn reis door de Amazone

foto: Piroschka Van De Wouw
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Wijnand spreekt klimaatactivist Txai (24) tijdens zijn reis door de Amazone

Dit jaar komt 3FM Serious Request voor het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Regenwouden die als een groen schild voor de aarde dienen en beschermt tegen klimaatverandering. 3FM-dj Wijnand reist af naar deze bedreigde regenwouden om de situatie in beeld te brengen, in gesprek te gaan met de lokale bevolking en bekijken wat het Wereld Natuur Fonds daar doet. In de eerste reportage die uit deze reis volgt, gaat Wijnand in gesprek met Txai (24), een van de belangrijkste klimaatactivisten van deze tijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaatactivist Txai

Txai Suirí is pas 24 jaar, maar strijdt nu al naast collega Greta Thunberg om klimaatverandering tegen te gaan. Ze zet hiervoor haar online platform in, staat vooraan bij protesten, en sprak dit jaar tijdens de klimaattop in Glasgow nog grote wereldleiders toe. Als afstammeling van de oorspronkelijke bewoners van het Amazonewoud ervaart zij ontbossing uit eerste hand en wat voor invloed dit heeft, ook op haar familie. En je uitspreken hiertegen, is nog niet zo makkelijk. Zo is haar moeder om deze reden al eens beschoten, en haar vader vervolgd..

Check de volledige reportage met Txai hier:

3FM-dj in gesprek met klimaatactivist Txai (24)

Met dank aan: WWF Brazilië & Acre State's Environmental Policing Battalion.

Rondonia

Txai woont in Rondonia, een provincie aan de rand van de Amazone. Nergens gaat de ontbossing zo snel als hier. Het gebied waar Txai en haar familie wonen wordt steeds verder bedreigd. Bedrijven kappen illegaal steeds meer bos voor grootschalige landbouw. Als dit zo doorgaat warmt de aarde steeds sneller op.

foto: Piroschka van de Wouw

Txai Suirí

Quote

"Ik denk niet dat iemand mij kan stoppen in dit gevecht. Alleen als ze me doden."

Txai Suirí

Txai en de inheemse bevolking beschermen?

De inheemse bevolking wordt steeds meer geconfronteerd met indringers in het regenwoud die zorgen van ontbossing en bosbranden. Voor €50,- kan een training als dronepiloot worden verzorgd voor 1 regenwoudbeschermer. Voor slechts €25 kan er een portofoon worden geschonken aan de regenwoudbeschermers. Voor hen is het essentieel om contact met elkaar te kunnen houden en om direct aan de autoriteiten door te geven wanneer er illegale activiteit wordt waargenomen. Doneer nu.

Benieuwd wat het Wereld Natuur Fonds nog meer kan met jouw bijdrage? Check het hier.

Even over iets anders. Wist je het al? Dit jaar komt het Glazen Huis weer terug.

3FM Serious Request 2022

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor de 100.000 vergeten kinderen van ons land.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1 en NPO 3. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

Vraag een plaat aan!

Doneer

Kom In Actie

Over Het Vergeten Kind


Ster advertentie
Ster advertentie