3FM Serious Request

3FM-dj Wijnand spreekt stamhoofd Bitaté (21) tijdens zijn reis door de Amazone

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Wijnand spreekt stamhoofd Bitaté (21) tijdens zijn reis door de Amazone

Dit jaar komt 3FM Serious Request voor het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Regenwouden die als een groen schild voor de aarde dienen en beschermt tegen klimaatverandering. 3FM-dj Wijnand reist af naar deze bedreigde regenwouden om de situatie in beeld te brengen, in gesprek te gaan met de lokale bevolking en bekijken wat het Wereld Natuur Fonds daar doet. In eerdere reportages sprak Wijnand met lokale klimaatactivisten. In deze reportage gaat Wijnand in gesprek met Bitaté (21), het stamhoofd van Uru-eu-wau-wau.

Quote

Het stelen van ons grondgebied is alsof ze ons leven afpakken

Bitaté

Uru-eu-wau-wau

Diep in de Braziliaanse jungle wonen de Uru-eu-wau-wau, afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud. Bitaté is met zijn 21 jaar hun jongste stamhoofd ooit. Het inheemse land van de Uru-eu-wau-wau is één van de gebieden die op dit moment het meest wordt getroffen door houtkappers en landrovers. Bitaté en zijn volk worden steeds verder ingesloten. De houtkappers die hun leefgebied bedreigen deinzen nergens voor terug, ook niet voor geweld...

3FM-dj Wijnand in gesprek met stamhoofd Bitaté (21)

Met dank aan: WWF Brazilië & Acre State's Environmental Policing Battalion.

Quote

Het bos zorgt voor al onze levens, niet alleen in Brazilië, maar voor de hele wereld. Het Amazone-woud is een levensbron die ons allemaal beschermt, zo lang het er nog staat...

Bitaté

Moderne technieken

Om de Uru-eu-wau-wau te kunnen beschermen worden ze geholpen met moderne technieken, zoals camera's, GPS en drones. Bitaté is inmiddels een ervaren droner en leert het nu ook aan de andere bewoners. Met deze drones kunnen ze vanuit de lucht kijken waar illegaal gekapt wordt en kunnen daders worden aangegeven bij de politie.

Bitaté met drone

Bitaté helpen?

De inheemse bevolking wordt steeds meer geconfronteerd met indringers in het regenwoud die zorgen van ontbossing en bosbranden. Voor €50,- kan een training als dronepiloot worden verzorgd voor 1 regenwoudbeschermer. Voor slechts €25 kan er een portofoon worden geschonken aan de regenwoudbeschermers. Voor hen is het essentieel om contact met elkaar te kunnen houden en om direct aan de autoriteiten door te geven wanneer er illegale activiteit wordt waargenomen. Doneer nu.

Benieuwd wat het Wereld Natuur Fonds nog meer kan met jouw bijdrage? Check het hier.

foto: 3FM

Drone-training

Het Glazen Huis is terug!

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor het Wereld Natuur Fonds. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

Doneer

Kom In Actie

Vraag een plaat aan

Ster advertentie
Ster advertentie