3FM Serious Request

3FM-dj Wijnand spreekt de lokale milieupolitie in de Amazone

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Wijnand spreekt de lokale milieupolitie in de Amazone

Dit jaar komt 3FM Serious Request voor het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Regenwouden die als een groen schild voor de aarde dienen en beschermen tegen klimaatverandering. 3FM-dj Wijnand reist af naar deze bedreigde regenwouden om de situatie in beeld te brengen, in gesprek te gaan met de lokale bevolking en bekijken wat het Wereld Natuur Fonds daar doet. In deze reportage gaat Wijnand in gesprek met de lokale milieupolitie in de Amazone die zich op dagelijkse basis inzet tegen ontbossing.

Quote

Het beschermen van het bos, het milieu en het leven van de mensen is onze missie.

Majoor Albuquerque

Acre

In Acre, een provincie in het Amazone, verdwijnt grote oppervlaktes bos in een moordend tempo. Afgelopen jaar alleen al verdween in Brazilië 1,9 miljoen voetbalvelden aan bos. En bijna alles gebeurt onder de radar. Om dit aan te pakken is er een speciale milieupolitie, die illegale houtkap opspoort en de daders arresteert. Dat gebeurt met behulp van de bewoners van het bos. Als zij vermoeden dat er ontbossing plaatsvindt, melden ze dit bij Majoor Albuquerque en zijn collega’s.

Drones

Met drones observeert de milieupolitie waar er ontbost wordt, zodat ze er agenten op af kunnen sturen. Voordat ze deze apparatuur hadden liepen ze soms dagen door de dichte jungle om te kijken waar er precies gekapt werd, met gevaar voor eigen leven. Sinds er drones in het spel zijn kunnen ze op veel grotere schaal arrestaties en inbeslagnemingen doen.

Bekijk de hele reportage hier:

Wijnand spreekt met de milieupolitie

Quote

Wat ons motiveert is het feit dat we hier op deze planeet leven, en daar is er maar één van. We hebben geen andere planeet.

Majoor Albuquerque

De milieupolitie een handje helpen?

De inheemse bevolking wordt steeds meer geconfronteerd met indringers in het regenwoud die zorgen van ontbossing en bosbranden. Voor €50,- kan een training als dronepiloot worden verzorgd voor 1 regenwoudbeschermer. Voor slechts €25 kan er een portofoon worden geschonken aan de regenwoudbeschermers. Voor hen is het essentieel om contact met elkaar te kunnen houden en om direct aan de autoriteiten door te geven wanneer er illegale activiteit wordt waargenomen. Doneer nu.

Benieuwd wat het Wereld Natuur Fonds nog meer kan met jouw bijdrage? Check het hier.

foto: 3FM

3FM-dj's Barend, Sophie en Rob in het Glazen Huis

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort bij De Nieuwe Stad. 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen zetten zich, ondanks hun quarantaine, een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor de 100.000 vergeten kinderen van ons land.

Vraag een plaat aan, doneer of kom in actie. 3FM Serious Request is te volgen op NPO 3FM en de online kanalen van de zender, 24 uur per dag op televisie op NPO 1 extra en via dagelijkse updates op NPO 1 en NPO 3. Bezoek 3fm.nl/seriousrequest voor meer informatie.

Vraag een plaat aan!

Doneer

Kom In Actie

Meer over Het Vergeten Kind

foto: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie