Nu op 3FM: -

Medicijnvrouw Martine geneest zieke mensen op traditionele wijze

Vrijdag 9 december 2016 - 15:00 uur

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van een longontsteking bij jonge kinderen. 

(Foto: Sacha de Boer)

In Nederland gaan we als we ziek zijn naar de dokter, in Ivoorkust gaat dat anders. Ieder dorp waar Wijnand tijdens zijn reis is geweest heeft een eigen medicijnman of -vrouw, die met alternatieve geneeswijzen en natuurlijke producten - als boomschors, etc. - mensen proberen te genezen.

Medicijnvrouw Martine

In het dorpje Jako Bikro ontmoet Wijnand een traditionele medicijnvrouw. Ze heet Martine en woont in een klein hutje dat overdekt is met palmbladeren. Ze vertelt dat ze anders te werk gaat dan doktoren in klinieken en ziekenhuis. In plaats van medicijnen gebruikt Martine (wortels van) planten, boomschors en bladeren. Ze is naar eigen zeggen een profeet van de God Dima. 

Zo gaat ze te werk

Als iemand ziek is, bidt Martine tot God. Vervolgens krijgt ze in haar dromen door hoe ze deze persoon kan genezen. De volgende dag trekt ze het bos in om de juiste natuurlijke ingrediënten te verzamelen. Ze laat Wijnand zien met welke producten ze werkt en legt uit welke geneeskrachten ze hebben.

(Foto: Sacha de Boer)

Boomschors, gedroogde bladeren en wortelen

Aan het plafond in de hut van Martine hangt een plastic zak met boomschors, dat ze gebruikt voor vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Ook heeft ze natuurlijke producten waarmee ze iemand kan helpen aan een betere baan of een studie.

Geen medicijn tegen longontsteking

Martine vertelt dat ze geen ingrediënt heeft waarmee ze een kindje met longontsteking kan genezen. Als Wijnand vertelt dat ze daarvoor bij het Rode Kruis antibiotica gebruiken, zegt Martine dat ze daar wel eens van heeft gehoord, maar er zelf geen ervaring mee heeft.

Duur: 3 minuten

Rode Kruis

Voor 110 euro leidt het Rode Kruis een lokale gezondheidsmedewerker op die in gesprek kan gaan met traditionele genezers, zodat ook zij longontsteking kunnen herkennen en zieke kinderen zo snel mogelijk doorverwijzen naar een kliniek. Check hier wat het Rode Kruis kan doen met jouw bijdrage.

(Foto: Sacha de Boer)

Wil je meer verhalen van Wijnands reis lezen en bekijken? Dat kan hier.

Kom in actie!

Wil jij een steentje bijdragen zodat het Rode Kruis kan helpen? Vraag tijdens 3FM Serious Request een plaat aan, doneer of tuig je eigen actie op om geld op te halen.

Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen