3FM Serious Request

Mark (35) heeft de ziekte ALS, nadat hij zijn moeder er ook aan verloor

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark (35) heeft de ziekte ALS, nadat hij zijn moeder er ook aan verloor

"Ik zat met mijn vader bij de neuroloog en ik hoor hem naast me in elkaar storten en zeggen: 'Niet nog een keer...'" 3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Één van de ALS-patiënten waar dit jaar geld voor wordt opgehaald, is Mark. Mark is 35 jaar, en nadat hij vorig jaar plots moeite kreeg met lopen, bracht de neuroloog na een reeks testen het slechte nieuws: hij heeft ALS. Net als zijn moeder. Sophie ging bij hem op bezoek in Den Haag.

Leven met ALS

Vlak voor de diagnose, had Mark een leuke baan, net een huisje opgeknapt met zijn vader in Leidschendam en ging hij veel op pad met zijn vrienden naar bijvoorbeeld concerten, de bioscoop en spelletjesavonden. En dat is nogal een verschil met hoe zijn dagen er nu uitzien: "Op een slechte dag word ik half vijf, vijf uur wakker. En is het eigenlijk gewoon afwachten tot de thuiszorg me mijn bed uit komt halen. En dan zit ik eigenlijk gewoon een beetje als een zoutzak in m'n rolstoel te bedenken, wat ga ik vandaag doen om de tijd te doden?"

Met zijn vrienden is Mark altijd nog even hecht. Ze staan minimaal wekelijks bij hem op de stoep voor gezelschap, samen film kijken en de spelletjesavonden houden nog steeds stand. Op slechte dagen, trekken zij hem erdoorheen: "Dat zijn een van de weinige avonden dat ik bijna niet aan de ziekte denk. Ik leef dan zo in het moment. Ik ben zo aan het lachen, aan het genieten. Het is warmte, het is plezier, het is alles wat de ziekte niet is."

Quote

Mijn vrienden gaan nog zoveel leuke dingen doen, ik wil er gewoon bij zijn.

Mark Buijs (35), ALS-patiënt

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erfelijke variant

Mark is zijn moeder, toen hij 10 jaar oud was, ook aan de ziekte verloren na een ziekteproces van 1,5 jaar. Het betreft in zijn geval de erfelijke variant, een mutatie op het FUS-gen. Hij is vorig jaar als eerste in Nederland gestart aan een medische trial met als doel van het middel om de ziekte af te remmen in het beste scenario te stabiliseren. Op dit punt is het nog te vroeg om te zeggen of het aanslaat.

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland, dat onderzoek doet naar de oorzaak en behandeling van de ziekte en hulpmiddelen biedt aan mensen zoals Mark die ALS hebben.

Wil jij een kijkje in Mark zijn hoofd nemen én beleven hoe het is om met ALS te leven?

Luister de podcast 'In het hoofd van' hieronder👇

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie