3FM Serious Request

Zoë (34) kreeg de diagnose ALS toen ze net bevallen was van haar zoontje

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoë (34) kreeg de diagnose ALS toen ze net bevallen was van haar zoontje

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Eén van de ALS-patiënten waar dit jaar geld voor wordt opgehaald is de 34-jarige Zoë. Wanneer Zoë zwanger is, krijgt ze steeds meer last van klachten zoals het niet goed kunnen bewegen van haar vingers. Vele onderzoeken volgen en uiteindelijk krijgt ze de diagnose ALS. Barend ging bij haar op bezoek in Schaijk, waar ze samen met haar man Geert en zoontje Florian woont.

De impact van ALS op het gezin

Florian was nog maar drie maanden toen Zoë het verschrikkelijke nieuws ontving. Een groot deel van de zorg kwam daarom op Geert terecht: "Het is voor Zoë lastig om alleen met Florian te zijn, of eigenlijk onmogelijk." Niet alleen de zorg voor haar tweejarige zoontje, maar ook de communicatie tussen moeder en zoon verloopt steeds stroever door de achteruitgang van haar spraak: "Ik hoop dat wij elkaar kunnen blijven verstaan." Om een blijvende herinnering voor Florian te creëren, heeft Zoë aan het begin van haar ziekte haar stem opgenomen en bovendien houdt ze een dagboekje voor hem bij als zij er straks niet meer is.

Hoe lang Zoë nog heeft, weet niemand. Tot het zover is proberen ze als gezin nog zoveel mogelijk nieuwe herinneringen te maken. "Blijf naar de mooie dingen in het leven kijken. Ga niet bij de pakken neer zitten, maak er wat van. Het leven is veel te mooi."

Quote

Elke keer als ik hem zag, dan deed dat pijn. Hoe moet hij opgroeien zonder moeder?

Zoë (34), ALS-patiënt

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland, die onderzoek doet naar de oorzaak en behandeling van de ziekte en hulpmiddelen biedt aan mensen zoals Zoë die ALS hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie