Meer NPO
STER Advertentie

Vega Linda de Munck duikt in vlees en maakt nepworst

Vega Linda de Munck duikt in vlees en maakt nepworst

Donderdag 1 november 2018 - 15:30 uur

Amber (17) uit Den Haag is vegetariër omdat ze het zielig vindt dat dieren moeten sterven voor vleesconsumptie. Ze vraagt zich af of haar protest zo gezegd wel iets uitmaakt en wat er zou gebeuren met het slachten van dieren als héél Nederland vegetariër zou worden. Onze KNOW SHIT-host Linda de Munck, zelf ook vega, wilde samen met Amber op zoek naar het antwoord. 

Zou het fokken van dieren voor consumptie afnemen als heel Nederland vegetariër zou worden? Dat is de vraag die Amber uit Den Haag verstuurde naar KNOW SHIT om uit te zoeken. Klinkt best logisch inderdaad. We eten geen vlees meer, dan hoeven ook geen koeien, kippen, varkens, enzovoort meer worden gefokt. Toch?!

Een goeie vraag om uit te zoeken, vindt ook KNOW SHIT-presentator en mede-vegetariër Linda de Munck, zeker rondom Wereld Veganisme Dag op 1 november. Dus gaat ze naar het Montaigne Lyceum in Den Haag om Amber mee te nemen op onderzoek. 


("Het regent hamburgers!")

Goed gevoel

Al snel komen ze erachter dat de wereld helaas niet zo simplistisch in elkaar zit. Dat vertelt althans Dé van de Riet, de eerste persoon die Linda en Amber spreken voor hun onderzoek. Dé is van de website vlees.nl en hij vertelt dat de boeren in Nederland niet alleen maar dieren fokken voor de Nederlandse markt. 

Hij probeert Amber ervan te overtuigen dat haar idealisme wellicht goed voor haar gevoel is, maar dat het op grote schaal niet zo heel veel verschil maakt. Het is maar de vraag of Amber het daarmee eens is.  

Zien en voelen

Dan brengt haar zoektocht Amber en Linda bij de fabriek van de Vegetarische Slager, waar ze een overall aan en een haarnetje op moeten. Dan weet je het wel.  

Daar ziet ze met eigen ogen (en voelt met eigen handen) dat je je niet hoeft neer te leggen bij het bestaande systeem van dieren fokken en doden voor een vleeservaring. Maar of dit nu haar vraag beantwoordt...

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het formulier hieronder in.

Meer Tussenuur

Populair op 3FM