Naar homepage
HUMAN

Felicia zoekt met Lizelot uit waarom niet iedereen gelijke kansen heeft

  1. Nieuwschevron right
  2. Felicia zoekt met Lizelot uit waarom niet iedereen gelijke kansen heeft

We kunnen er lang en breed over praten, maar er bestaat zoiets als kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Zijn je ouders laagopgeleid, dan loop je - ongeacht hoe hoog je cito-score is - een verhoogd risico dat je een lager schooladvies krijgt dan je aan kunt. De Rotterdamse Lizelot (15) uit de Tussenuur Community wil weten waarom.

Dus toog KNOW SHIT-presentator Felicia Curlingford naar Roffa om Lizelot te helpen met het vinden van een antwoord. Sowieso heeft Felicia binding met het onderwerp omdat ze zelf een te laag schooladvies kreeg, toen ze naar de middelbare school ging. Uiteindelijk kwam het goed voor Felicia, maar de weg ernaartoe was onnodig lang en lastig.

Voor Lizelot geldt dit niet. Zij wilde heel graag naar het Libanon Lyceum in Rotterdam, maar daar werd ze eerst afgewezen. Haar ouders stimuleerden haar om het heft in eigen hand te nemen en een brief te sturen, waarna ze alsnog werd toegelaten. Maar wat nou als haar ouders haar niet hadden gestimuleerd? En wat nou als je alleen met wiskunde moeite hebt, maar dat je ouders geen bijles kunnen betalen?

Op zoek naar oplossingen

Zonder dat ze het wist, schuurde het al langere tijd bij Lizelot. Want in Rotterdam Zuid zat ze op een hele diverse basisschool, maar eenmaal op het Libanon bleef er van die diversiteit niet zoveel meer over. Waar waren haar voormalige klasgenoten gebleven?

Nu weet ze dat er kansenongelijkheid bestaat in het onderwijs in Nederland. En dat het allesbehalve vanzelfsprekend is dat die ongelijkheid wordt verminderd. En daarom ging ze samen met Felicia op zoek naar oplossingen.


(Op zoek naar antwoorden op het Binnenhof in Den Haag)

Kopklas is een oplossing

En die zoektocht leidt Felicia en Lizelot naar Den Haag. Logisch, want als ergens kansenongelijkheid in het onderwijs kan worden aangepakt, dan is het wel in politiek Den Haag, toch?! Nou ja, soort van. Want we spreken Saskia Bruines, wethouder onderwijs in Den Haag, die erg druk is met dit probleem.

Zo leren we over het fenomeen 'kopklas', waarin leerlingen die onder hun niveau presteren de kans krijgen om hun achterstand in te lopen. En verdomd als het niet waar is, komen we precies zo'n kopklas tegen op het Binnenhof in Den Haag. Lizelot ondervraagt juf Agniet over van alles en nog wat.

Check hier de nieuwste KNOW SHIT (en vergeet niet abonneren!!!):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

[Klik op de afbeelding voor alle afleveringen van KNOW SHIT]

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT, mail dan naar tussenuur@3fm.nl

Ster advertentie
Ster advertentie