HUMAN

Cesar mocht mee op patrouille met de politie en dat was heftig

  1. Nieuwschevron right
  2. Cesar mocht mee op patrouille met de politie en dat was heftig

Samea (16) zit in de Tussenuur Community en zij liep met een vraag over etnisch profileren door de politie, waarmee haar vrienden wel eens mee te maken krijgen. We koppelden haar aan KNOW SHIT-host Cesar, die een ritje in de patrouille-auto van agenten Jasmina en Dwight regelde.

Dat je wordt gecontroleerd door de politie, zonder aanwijsbare reden, anders dan dat je 'een kleurtje hebt'. Dat is de meest korte (en toch ook kort door de bocht zijnde) uitleg van etnisch profileren.

Een onderwerp dat je van miljoenen kanten kunt bekijken en waar je mee moet uitkijken om zomaar uitspraken over te doen. Want waar het soms kan voelen dat je wordt staande gehouden alleen maar omdat je een bepaalde achtergrond hebt, liggen er net zo vaak andere redenen aan ten grondslag.


(Dwight en Jasmina tijdens hun patrouille)

Dunne lijn

Als je weet dat het de taak is van de politie om te profileren en zodoende verdachte situaties te herkennen en te voorkomen, terwijl etnisch profileren ALTIJD fout is, dan snap je de dunne lijn waarop de politie soms balanceert.

En juist die dunne lijn wilde Samea (16) uit Den Haag uit de Tussenuur Community onderzoeken. Vooral ook omdat vrienden van haar regelmatig vertellen zich slachtoffer te voelen van etnisch profileren, wilde ze weten hoe de politie omgaat met dit probleem.


(Samea achterin de politiewagen. ALS GAST!!!)

Gierende zenuwen

En dat is nou precies zo'n vraag waar we bij KNOW SHIT naar op zoek zijn. Omdat-ie niet zo makkelijk is te beantwoorden. En dus vroegen we de influencerende equivalent van de politie (want: waakzaam en dienstbaar), Cesar Majorana, om samen met Samea een antwoord te vinden op haar vraag.

We kwamen in contact met Jasmina en Dwight, die ons maar wat graag een dagje wilden laten meelopen met hun patrouille om te zien hoe profileren in zijn werk gaat en om hen te bevragen over vooroordelen en het al dan niet verkeerd interpreteren van daderprofielen en risico's. En dus gierden de zenuwen af en toe door hun lijf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

[Klik op de afbeelding hieronder voor alle KNOW SHITS]

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Mail 'm naar tussenuur@3fm.nl

Ook een vraag voor KNOW SHIT?

Ster advertentie
Ster advertentie