HUMAN

Rens verrast een megafan en wil een hersenscan

  1. Nieuwschevron right
  2. Rens verrast een megafan en wil een hersenscan

Tijmen Donker is zestien jaar en heeft 60.000 volgers op TikTok, het videoplatform dat eerst Muscial.Ly heette. Als onderdeel van de Tussenuur Community vroeg Tijmen zich wat er eigenlijk gebeurt in het hoofd van zijn fans als ze hem zien. KNOW SHIT-presentator Rens Polman, die zelf ook een flinke schare fans heeft, wilde dat graag met Tijmen onderzoeken.

Zo'n drie miljoen Nederlanders is actief op TikTok, dat dus eerst Muscial.Ly heette. Kort gezegd is dit een playbackplatform waar je filmpjes van 15 tellen uploadt. Tijmen (16) van Nimeto vakschool uit Utrecht doet dat blijkbaar zo goed, dat tienduizenden mensen hem nauwlettend in de gaten houden.

Sterker nog, hij doet menig hart sneller kloppen met zijn uploads. En hoewel hij natuurlijk zijn best doet op zijn filmpjes, kan hij zijn vinger er niet helemaal achter krijgen waarom mensen echt fan van hem zijn. En de moeite nemen om heuse fanaccounts van Tijmen aan te maken.


Proef op de som

Dat er iets in de hersenen gebeurt, iets met stofjes die vrijkomen, dat weet Tijmen wel. Maar hoe gaat zoiets? Waarom heeft de één dat meer dan een ander? En waarom bij hem juist en niet bij een van die andere duizenden Musers? En heeft fan zijn eigenlijk ook nog een functie?

Genoeg vragen om samen te beantwoorden met Rens, dachten we zo. En om simpel te beginnen, nemen we de proef op de som en vragen op de man af waarom iemand fan is van Tijmen. Zodoende komen we bij Emily thuis, trotse eigenaar van een fanaccount van Tijmen op Instagram. Dat Tijmen uiteindelijk ook voor de deur staat, vertelt Rens expres niet.


(Tijmen verrast zijn fan Emily, Rens kijkt vertederd toe)

Kijken in hoofden

Maar goed. Rens en Tijmen zien met eigen ogen wat er gebeurt met een fan, en wat haar redenen zijn waarom ze zo'n fan is van Tijmen ("hij is gewoon zo lief"), maar nog altijd weten ze niet precies wat er gebeurt in het hoofd van Emily als ze Tijmen ziet.

Daarom leidt het onderzoek naar het Spinoza Centrum van de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doen naar hersenen, onder andere door zogeheten fMRI-scans. Want als je wil weten wat er gebeurt in hersenen van fans, dan moet je gewoon kijken in de hersenen, toch?

Eenmaal bij het Spinoza Centrum krijgen Tijmen en Rens een teleurstelling te verwerken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

[Klik op de afbeelding voor alle KNOW SHITS]

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube of mail naar tussenuur@3fm.nl! Of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie