Podcasts
NTR

Van blaren tot teveel paddo's: dit is wat de EHBO tegenkomt op festivals

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Van blaren tot teveel paddo's: dit is wat de EHBO tegenkomt op festivals

Wat gebeurt er als je je been breekt op een festival? Hoe gaat het eraan toe achter de schermen bij die herkenbare EHBO-tenten in de hoeken van het terrein? En wat zijn nou de meest voorkomende festivalblessures?

Iemand die ons daar alles over kan vertellen is Jan Pieter Slijkhuis: manager evenementenzorg bij het Witte Kruis en in deze aflevering van de 3FM Unseen Heroes podcast kom je er achter!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MDMA MET ALCOHOL GAAT NIET LEKKER

De eerste vraag die we natuurlijk hebben is: wat kom je nou zoal tegen voor ongevallen tijdens een festivaldag? Jan Pieter: "Los van alle ‘normale’ problematiek, zijn er op festivals veel mensen die verdovende middelen gebruiken. Op een festival willen mensen het hele weekend alles geven. Dat heeft niet te maken met slechte voorbereiding maar met de flow, waar men dan in wil blijven."

Op een weekendfestival zijn het ’s ochtends vooral de hoofdpijntjes en de katers, maar ook blaren. En af en toe heb je iemand die meer zorg en aandacht nodig heeft.

En zijn er verder nog bepaalde trends die worden gezien op de festivals? “Vaak zijn er wel momenten dat de combinatie van verdovende middelen een problematiek is: bijvoorbeeld MDMA met teveel alcohol dat niet helemaal lekker valt. Een andere ‘trend’ van de laatste tijd is toch wel lachgas.”

‘In de marinade zetten’

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar de meest gekke verhalen die Jan Pieter zijn bijgebleven. “Eén keer was er een jongen die teveel paddo’s had gehad en enorm hard aan het hallucineren was. We zagen hem als een wild zwijn door de bosjes struinen, letterlijk op zoek naar nog meer paddestoelen. Die hebben we maar eventjes meegenomen naar de medische hoek en 'in de marinade gezet', zoals we dat noemen. Het is een kwestie van tijd en hij kon daarna gewoon weer lachend het terrein op."

ABC-principe

Wat is de procedure voor iemand die te hard gaat of een bad trip heeft? Jan Pieter: “Het is heel divers wat we doen, maar in de acute zorg handelen we via een ABC-principe: we kijken naar de ademhaling, bewustzijn en circulatie. Aan de hand van wat we meten, starten we een behandeling.”

EHBO is je vriend

Toch zijn er vast ook situaties en plekken waarbij de bezoeker niet naar de EHBO durft, vanwege angst voor veroordeling of schaamte. “Dat komt zeker voor, maar we proberen de bezoeker op het hart te drukken dat EHBO je vriend is en als je hulp nodig hebt, je naar ons toe kan komen. We hebben geen oordeel over wat je hebt gebruikt, we gaan je helpen.”

Ster advertentie
Ster advertentie