Naar homepage
Podcasts

Poppodia in crisistijd, 013: “We zijn de eerste die stoppen en de laatste die open gaan”

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Poppodia in crisistijd, 013: “We zijn de eerste die stoppen en de laatste die open gaan”

In de komende afleveringen van de podcast 3FM Unseen Heroes zetten we de helden van de Nederlandse poppodia in het zonnetje. Door het coronavirus moeten die nu al een paar weken de deuren gesloten houden. Lenny van Keulen, Mijndert Rodolf en Ruud Lemmen van 013 in Tilburg geven je een kijkje achter de schermen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alleen Amerikaans én ingedeukt

In 2018 cancelde A$AP Rocky zijn hele Europese tour op één show na, die op Woo HAH! 013 moest dan alleen wel zelf de productie voor zijn rekening nemen. En dat was niet zomaar een productie...

Ruud: “Hij wilde sloopauto’s hebben op het podium. Ze moesten ook nog Amerikaans zijn én ingedeukt zijn. Onze producent had zes verschillende auto’s geregeld en telkens werden ze afgekeurd. Uiteindelijk waren er zes Mercedessen geregeld, maar die waren nog niet kapot genoeg. Dus wij die auto’s ingedeukt en kapotgemaakt, maar daardoor konden we ze niet meer inleveren, waardoor we ze gewoon moesten betalen. En dit allemaal in 48 uur tijd.”

Orang Oetangs in de kleedkamer

Er gaan veel mythes en verhalen rond over de riders en eisen van de artiesten. Lenny heeft bij 013 in ieder geval al genoeg voorbij zien komen: “Je ziet wel eens een Orang Oetang op de rider staan, maar dat is meer om te checken of je de rider wel echt leest. Daarnaast is het al lang niet meer zo rock ’n roll als vroeger. Je ziet voornamelijk veel vegan, glutenvrij en lactose-intolerantie wensen.”

Toch zijn er hier en daar nog wel bijzondere eisen. Zo wilde Chance The Rapper in 2016 acht iPhone opladers in zijn kleedkamer én de wens dat iedereen van de crew zwarte kleding droeg. Maar dat is nog niks in vergelijking met Marilyn Manson. Lenny: “Zijn eisen? Geen koffielucht in het pand, er mocht nergens licht branden en je mocht hem absoluut niet aankijken…”

Gelukkig rekenen we ons rijk met al deze verhalen, maar we hopen toch echt weer dat 013 en alle andere poppodia snel weer open kunnen. Ruud: “Wij zijn waarschijnlijk de laatste in de rit die weer mogen beginnen. En dat is vervelend, want je bent de eerste die mag stoppen en de laatste die weer mag beginnen. Maar tegelijkertijd is het ook heel erg begrijpelijk.”

Beluister hierboven de podcast en onderteken hier de 'Liefde voor muziek' petitie.

Ster advertentie
Ster advertentie