Podcasts

Killer robots maken keuze over leven en dood

  1. Nieuwschevron right
  2. Killer robots maken keuze over leven en dood

Killer robots, computerchips in je lichaam en robots die beroepen overnemen. Dit lijkt misschien iets voor in de toekomst, maar is door de opkomende robotisering nu al hartstikke gaande. KX-presentator Coen van den Braber praat je in de nieuwe Tussenuur-podcast bij over alles wat met robots te maken heeft.

Check de podcast hier.

KX Radio-dj Coen van den Braber koos op de middelbare school technische vakken en stond altijd als eerste in de rij wanneer nieuwe gadgets uitkwamen. Met de oprukkende robotisering vraagt Coen zich af waar robots goed zijn. Of juist niet. Om daarachter te komen spreekt hij met verschillende experts die elk op hun compleet eigen manier iets met robots te maken hebben.

Vriendinnen Rosanne en Bryndis vertellen in de studio over de AV1 robot, een klein robotje met camera’s die ervoor zorgt dat jongeren die niet naar school kunnen, thuis via een app de lessen kunnen volgen. Toen Rosanne lymfeklierkanker kreeg, was het door haar ziekte en de vele ziekenhuisbezoeken onmogelijk om zelf in de klas te zitten. Door de AV1 robot kon zij in het ziekenhuis of thuis op de bank gewoon naar wiskunde of geschiedenis. Vriendin Bryndis sleepte voor Rosanne elk lesuur de robot mee van lokaal naar lokaal.

Cyborgs en killerrobots

Bio hacker Tom maakt ook veel gebruik van nieuwe techniek, maar op een hele andere manier dan Rosanne. Hij plaatste vier computerchips in zijn huid waar bijvoorbeeld zijn huissleutels inzitten en waar hij zijn motor mee kan starten. Tom is een voorloper van deze techniek, maar hij verwacht dat het over een paar jaar heel normaal is en meer mensen chips in hun lichaam hebben.

Nooit meer je huissleutels vergeten omdat ze in je hand zitten, klinkt heel handig. Maar moet er een grens liggen in het verbeteren van ons lichaam met techniek? Techniek ethicus Lambèr vertelt hoe ver we hierin kunnen gaan. Ook legt hij uit wat killer robots zijn en of we bang moeten zijn voor de opkomst van deze machines.

Robotproof

Robotisering lijkt alleen voordelen te hebben, maar verwacht wordt dat de techniek over een paar jaar zo ver is dat robots zelfs hele beroepen overnemen. Coen zocht voor je uit welke beroepen het minst robotproof zijn.

Scholieren Nigel en Bart maken zich geen zorgen over verdwijnende banen. Zij vertellen in de studio over de technische studie die ze kozen waardoor zij later deze nieuwe techniek gaan programmeren en onderhouden. De jongens zitten in het tech team van hun middelare school en maakten met het team een robot. In de studio vertellen zij hoe die robot in elkaar zit en hoe ze tweede werden bij een robotwedstrijd

Luister de podcast hier, check 'm in de 3FM App, in Stitcher of in Itunes of op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie