HUMAN

Noah (17) bouwt robots, maar is er ook bang voor

  1. Nieuwschevron right
  2. Noah (17) bouwt robots, maar is er ook bang voor

Afgelopen week schreven 116 experts een brief aan de VN. 'Stop de killerrobots', luidde hun pleidooi. Ze maken zich zorgen over gevechtsrobots die op dit moment worden gemaakt. Ze zijn zo geprogrammeerd dat ze zelfstandig op hun doelwit afgaan. Waarom is dat nu zo eng? We vroegen het Noah Loomans van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam (linksboven op foto).

Noah doet 4 havo en krijgt al bijna vier jaar lang les in het programmeren van robots. Robotica heeft hij als extra vak, waar hij met een team samen een robot bouwt. Met zijn team doet hij ook mee aan verschillende competities en laatst zijn ze zelfs in Japan geweest!

Yo Noah, wat vind je eigenlijk leuk aan programmeren?

"Het is eigenlijk het oplossen van puzzels. Dat spreekt me enorm aan!"

Kost deze hobby niet veel te veel tijd?

"Eigenlijk wel. Ik moet dit apart van mijn andere vakken volgen en ben er best veel mee bezig. Gelukkig vind ik het leuk. Andere mensen YouTuben of gamen in hun vrije tijd; ik programmeer. Ik wil er ook graag mee verder. Ik weet alleen nog niet zeker of het ik de robotica-kant op wil. Dat zien we nog wel."

Wat voor robots maak je zoal?

"Nou, we doen dus mee met verschillende wedstrijden. Zo maken we bij de RoboCup Junior een 'autootje' die allemaal obstakels moet ontwijken."

Heb je ook competities waar robots met elkaar vechten? (Denk 'Big Hero 6' #Disneyliefde)

"Ja, je hebt bijvoorbeeld ook de Sumo Cup. Dan bouw je twee robots waarbij de een de ander het veld uit moet werken. Ik zeg trouwens steeds robots, maar het blijven kleine exemplaren. Je kunt ze eigenlijk gewoon makkelijk oppakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel gaat natuurlijk ook over de minder onschuldige killerrobots; Wat weet jij hier zelf van?

"Amerika en Rusland zijn nu bezig met robots die helemaal automatisch werken en soldaten op den duur kunnen vervangen. Dat is heel gevaarlijk."

Waarom is dat gevaarlijk?

"Ik hoor mensen vaak zeggen: 'Bij een normale oorlog vallen veel doden, terwijl als alleen robots tegen elkaar vechten dan worden al die levens gespaard.' Dat klinkt goed op papier, maar besef dit: elk systeem kan worden gehackt. Als twee legers van robots tegen elkaar vechten, zou dus één van de twee partijen de ander kunnen overnemen. Geen fair game dus.

"Het is ook gevaarlijk voor mensen. De robots kunnen door iedereen gehackt worden. Ook door terroristen."


(Foto: ANP)

Wat vind jij, zou een robot zelf mogen bepalen wie er dood gaat?

"Ik denk eigenlijk van niet. Je hebt het nu over General Artifical Intelligence (kunstmatige intelligentie, red.) Het punt is: de echte wereld is nooit zwart/wit. Je kunt een robot helemaal voorprogrammeren, maar er is geen algoritme om te bepalen wie mag blijven leven en wie niet."

"Er moet iemand in controle zijn. Robots helemaal zelf laten beslissen is geen optie. Anders loopt het echt uit de hand."

Denk jij dat robots slimmer worden dan mensen?

"Dat is geen vraag. Daarmee bedoel ik: kunstmatige intelligentie gaat super snel! Veel sneller dan onze evolutie ooit kan matchen.
Een computerbrein kan uiteindelijk vergelijkbaar worden met onze hersenen, ze kunnen net als wij zelfstandig acties uitvoeren en ook bepaalde voorkeuren ontwikkelen."


(Foto: ANP)

Dus een scenario als Terminator waarbij robots de wereld overnemen, is best mogelijk?

"Ja, niet voor niets zijn mensen tegenwoordig al bang dat robots hun banen overnemen. Voorbeeldje: er was een computer die geprogrammeerd was om DOTA 2 te spelen, een vrij ingewikkelde game. Na twee weken was hij al beter dan de beste spelers.

"Geloof het of niet, het verschil tussen games en de echte wereld is verbazingwekkend klein. De meeste mensen kunnen het niet voorstellen, maar robots zijn steeds dichterbij om beter en intelligenter te worden dan de mens zelf."

Benieuwd naar meer info over Noah en zijn team van robotbouwers? Check dan hun website, Facebook, YouTube of Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie