HUMAN

Lekker bier drinken met je robot!

  1. Nieuwschevron right
  2. Lekker bier drinken met je robot!

Die zelfscanner bij de supermarkt? Da's gewoon een robot, he?! Zelfrijdende auto? Robot. Je snapt, robots zijn nu al onderdeel van ons leven en dat wordt alleen maar meer. Het panel van Tussenuur spreekt zich uit over robotisering.

Hoe ver mag kunstmatige intelligentie (A.I.) gaan? Mogen robots en computers voor zichzelf gaan denken en beslissingen nemen, zonder dat ze daarvoor geprogrammeerd zijn?

En hoe zien die robots eruit? Moet je verschil met mensen blijven zien, ook al is het technisch mogelijk om een robot te maken die identiek is aan de mens? En hoe praten ze? Is dat heel staccato zoals robots uit Bassie & Adriaan en Star Wars? Of mogen robots net zo welbespraakt zijn als bijvoorbeeld Barack Obama?

Knuffelen met je robot

De meningen van onze jongeren liepen nogal uiteen wat betreft dit onderwerp. Waar robots volgens Hannah niet eens mogen praten, omdat ze dat eng vindt, heeft Ole er geen probleem mee als zijn robot met hem de kroeg induikt of hem een knuffel geeft als de situatie daarom vraagt.

Hoe sta jij erin? Mogen robots voor zichzelf gaan denken en beslissingen nemen? Of moeten ze vooral de dingen uitvoeren waarvoor wij ze willen gebruiken?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie