HUMAN

Clitbait: 22 dingen die je moet weten over seksueel genot bij vrouwen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Clitbait: 22 dingen die je moet weten over seksueel genot bij vrouwen

Twee op de drie van de Nederlandse jongeren weet niet hoe de clitoris eruitziet. Maar hé, die clit is een belangrijk onderdeel om goed opgewonden van te raken. Hoog tijd voor een lesje seksueel plezier bij vrouwen, dachten we!

1. De clitoris is niet alleen het topje van de ijsberg

Dat ene knopje waar iets mee moet gebeuren om opgewonden te raken? Welnee, het is niet alleen een knobbeltje. Het is een heel zwellichaam, en het grootste deel is inwendig en zie je dus niet met het blote oog.

De clitoris is zo’n tien tot twaalf centimeter groot en groeit als je opgewonden raakt. Hoe groot de clit maximaal kan worden, weten wetenschappers niet. Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Pff, wat een clitorisverwaarlozing.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Vrouwen kunnen ook een stijve krijgen

Dat 'eikeltje' van de clit is heel gevoelig. Als je het aanraakt, kan het voor seksuele opwinding zorgen. Het inwendige deel van de clitoris bestaat uit zwellichamen die tot aan de vagina reiken. Bij opwinding vullen ze zich met bloed waardoor ze groter worden, net zoals een penis die stijf wordt. Ook de vaginawand wordt gezwollen en vochtig. Vrouwen* kunnen dus eigenlijk ook een stijve krijgen! 🤯

3. De clitoris werd in 1998 pas volledig ontdekt

Ja lieve lezer, dat lees je goed. De mens was al op de maan geland, de eerste draagbare telefoon was al op de markt en zelfs het internet bestond al, vóór iemand de moeite nam om te bekijken hoe het vrouwelijke geslachtsorgaan precies in elkaar stak. De Australische uroloog dr. Helen O’Connell ontdekte pas in 1998 hoe de clitoris er helemaal uitziet.

Vanaf toen kwam de clitoris aan haar opmars. Er bleken achtduizend zenuwuiteinden te schuilen in de clit, twee keer zoveel als de penis heeft! 🍆

4. Het vrouwelijke orgasme bestaat uit vier onderdelen

Het orgasme is opgedeeld in vier verschillende stadia: opwinding, de plateaufase, het daadwerkelijke orgasme en het herstel (ook wel resolutie genoemd). Orgasmes beginnen vaak met opwinding. Dan volgt de plateaufase waarbij de opwinding toeneemt en uiteindelijk afvlakt waarbij je klaarkomt. Als laatste heb je het herstel waarbij de opwinding vermindert.

Maar sommige onderzoeken tonen aan dat niet alle vrouwen die fasen in die exacte volgorde doorlopen. Je kunt ook heen-en-weer gaan tussen de opwinding en plateaufase voordat je een orgasme krijgt.

5. Vrouwen worden nat als ze opgewonden zijn

Als een vrouw opgewonden is, wordt de vagina vochtig of nat. Dat is de reactie van het lichaam. En door betere doorbloeding is de vagina gevoeliger. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Hierdoor kan een penis, speeltje of vinger makkelijker in en om de vagina glijden. Het is dus belangrijk dat vrouwen vochtig zijn voordat ze overgaan tot penetratie of andere seksuele handelingen. Anders kan seks hebben pijn doen, en dat is nooit goed (zie punt 16).

Maar let op: als een vrouw nat is, betekent dat niet per se dat ze zin heeft om de ander te bespringen. Vaak reageert het lichaam sneller dan de beleving. Zorg dus altijd voor goede communicatie. Ervaar je problemen met vochtig worden? Lees hier meer.

Vrouw en man liggen halfnaakt in bed

foto: Unsplash

6. Weinig vrouwen kunnen klaarkomen van enkel penetratie

Uit onderzoek van HUMAN en 3Vraagt blijkt dat 36 procent van de vrouwen klaarkomt van penetratieseks (penis-in-vagina-seks). Het stimuleren van de clitoris is de échte weg naar een hoogtepunt, schrijven deelnemers van het onderzoek. "Tijdens het penetreren heb ik de hulp nodig van mijn vingers, de zijne of een seksspeeltje om te climaxen," schrijft een respondent uit het onderzoek. Hoe je het beste kunt vingeren, lees je in het volgende punt 👉 💦.

foto: 3Vraagt

7. Clit is geen DJ booth – op en neer en rondom bewegingen het meest populair

Elke vrouw is anders. Maar sommige bewegingen zijn tijdens het vingeren heel populair, blijkt uit onderzoek. Zo wil tweederde van de vrouwen graag rondom de clitoris gestimuleerd worden. Aan de zijkant, erboven of eronder dus. Ook vinden ze het fijn als er heel licht over de clitoris wordt gewreven zonder druk.

De twee vormen en stijlen die het meest voorkomen zijn op en neer (63,7 procent en met ronde bewegingen (51,6 procent). 75 procent van de deelnemers van het onderzoek gaven aan voorkeur te hebben voor ritmische bewegingen tijdens het vingeren of beffen.

8. Vergeet niet het voorspel tijdens de seks!

Het standaard (hetero)beeld van seks is anno 2022 nog steeds: penetratie. Maar seks is zoveel meer dan dat, dus vergeet niet het voorspel! Voor veel vrouwen is het essentieel dat er veel intimiteit en tijd is om de opwinding zo lang mogelijk op te bouwen waardoor je orgasme lekkerder is.

9. Je hebt niet altijd penetratie nodig om klaar te komen

Je hebt geen penetratie nodig om klaar te komen. Maak gebruik van ‘het gouden trio’: genitale stimulatie, tongzoenen en orale seks. Tachtig procent van de heteroseksuele vrouwen zegt daar klaar van te komen, zonder dat er per se penetratie aan te pas komt.

10. Het kan meer dan tien minuten duren om een orgasme te krijgen

Veel clitbezitters hebben meer tijd nodig om een climax te bereiken dan hun mannelijke partners, en dat is volkomen normaal. Gemiddeld hebben mensen met een clitoris minstens dertien minuten nodig om klaar te komen.

11. Dit is de reden waarom niet-hetero vrouwen vaker klaarkomen

In punt zes las je al dat voornamelijk hetero vrouwen minder vaak klaarkomen dan mannen. Bij lesbische vrouwen is dit weer anders. Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat 86 procent van de lesbiennes aangaf meestal een orgasme te hebben, tegenover 66 procent van de biseksuele vrouwen en 65 procent van de heteroseksuele vrouwen.

Psycholoog en sekstherapeut Bonne van Rees geeft hier in het boek ‘V. Van vulva tot vagina’ een verklaring voor: "Het leek mij logisch dat lesbiennes vaker klaarkomen doordat zij meer aan stimulatie van de clitoris doen.” Van Rees wijst ook op het belang van de duur van de lesbische sekssessie, die gemiddeld langer is dan bij hetero’s.

Meer uit het dossier #CumTogether

Wat kunnen hetero's leren van LHBTQIA+ seks?

Wat kunnen hetero's leren van LHBTQIA+ seks?

12. Bestaat de G-Spot?

De G-Spot, één van de vele grote mysteries van het leven. Wat is het? Waar is het? En is het echt? In de loop der jaren zijn al talloze onderzoeken uitgevoerd naar het bestaan ervan en zekerheid is er nog steeds niet.

Sommige studies noemen het ‘sponzig weefsel’ dat je voelt wanneer je je vingers tegen de binnenwand van je vagina steekt. Volgens seksuologen Ellen Laan en Rik van Lunsen bestaat de G-Spot niet. Tenminste niet als apart orgaan, wel als je daarmee een plekje bedoelt aan de achterkant van de clitoris dat je vanbinnen lekker kunt bedienen met een ‘kom maar hier’-beweging. Je krult dan je uitgestoken wijsvinger met de handpalm omhoog naar je toe.

13. Wat is de anatomie van het vrouwelijke genot?

De G-Spot bestaat dus niet als apart orgaan, maar is eigenlijk een combinatie van delen van de clitoris, urethra en vagina, die dezelfde bloedtoevoer en zenuwen delen. Afgekort heet dat CUV Complex. Deze delen beïnvloeden elkaar niet alleen met plezier signalen via een gedeeld zenuwnetwerk, maar zwellen ook op als reactie op stimulatie.

Dr. Helen O'Connell, hoogleraar urologie, gelooft dat het CUV-complex eigenlijk verantwoordelijk is voor vrouwelijke orgasmes. Ze wil van het idee van de G-Spot af, omdat het mensen misleidt om te geloven dat er een klein stukje plezier te vinden is in de vrouwelijke anatomie.

foto: Izabella

Hoe ziet een clitoris eruit?

Eén ding is zeker: als het goed voor je voelt, kan het niet slecht zijn. Dus als je ergens beneden een tinteling voelt of een andere vorm van stimulatie, blijf het dan vooral lekker aanraken en stimuleren!

14. Hoe ouder je wordt, hoe beter je orgasme

Oud worden betekent niet dat je seksleven gedoemd is te mislukken. Wat blijkt: hoe ouder je wordt, hoe beter de kwaliteit (en soms ook de frequentie) van je orgasmes. Een studie uit 2016 ontdekte dat oudere vrouwen betere kennis en begrip hebben over hun lichaam. Ze voelen zich ook vaker comfortabeler in hun vel en lichaam, wat zorgt voor een hoger zelfvertrouwen om je seksueel uit te drukken en je behoeften naar je (bed)partner te communiceren.

15. Sommige vrouwen kunnen vaker (en achter elkaar) klaarkomen

O yeah! Er zijn vrouwen die meerdere keren het gevoel van vuurwerk kunnen voelen. Mensen met een vagina hebben een voordeel ten opzichte van mensen met penissen: ze kunnen sneller 'herstellen' van een orgasme. Deze herstelperiode heet de refractaire periode.

Nadat je bent klaargekomen, zendt je lichaam een soort chemische boodschapper die signalen tussen neuronen (beter bekend als zenuwcellen) en doelcellen door het hele lichaam vervoert uit, waardoor je lichaam stabiliseert. En daarna kan je weer klaarkomen!

16. Pijn tijdens de seks hoort niet

Ervaar jij weleens pijn tijdens het vrijen? Dan ben je niet de enige. Maar ga niet door als het pijn doet, want pijn hoort niet bij seks (tenzij dat je kink is). En nee: je bent niet raar als je pijn ervaart.

Soms ontstaat pijn omdat je gespannen, niet vochtig of niet opgewonden bent. Je bekkenbodemspieren zijn dan niet genoeg ontspannen. Hier spant je vagina zich dan in waardoor het pijn doet als een penis, vinger of seksspeeltje je vagina binnen gaat. Je komt - zoals Sense.info zegt - in een 'pijnspiraal' terecht. Als dat vaak gebeurt, is er sprake van vaginisme. Hierbij wordt de spanning in je vagina zo hevig, dat zij niets meer binnenlaat.

Tekst gaat verder na afbeelding

Een koppel van kleur kijkt elkaar verliefd aan in bed

foto: Shingi Rice / Unsplash

17. Sommige vrouwen kunnen een ‘tepelorgasme’ krijgen

Ja, dat lees je goed! Mensen hebben de neiging om orgasmes te associëren met de geslachtsdelen, maar ze kunnen het gevolg zijn van stimulatie op andere gevoelige plekken van je lichaam, zoals de tepels. Wetenschappelijk bewijs bevestigt dat het stimuleren van de borsten, borst en tepels specifiek kan leiden tot seksueel genot en een orgasme.

Side note: elk lichaam is uniek en er is geen one-size-fits-all benadering van tepelorgasmes. Met deze tips kan je je even vermaken:

  1. Haast je niet en verken rustig welke plekken gevoelig zijn;

  2. Zorg voor een comfortabele stemming. Overweeg, met of zonder partner, voorspel, verlichting, muziek en andere dingen die de stemming kunnen helpen bepalen. En fantaseer er lekker op los;

  3. Stimuleer meerdere lichaamsdelen. Probeer tijdens het stimuleren van de tepels andere erogene zones aan te raken, inclusief de vulva.

18. Een condoom belemmert niet je orgasme niet

“Nee, met condoom komen we echt minder goed klaar.” Heb je dat weleens van je bedpartner gehoord? Vrouwen hebben evenveel kans om een orgasme te ervaren met of zonder condoom bewijst dit onderzoek.

19. Onder vrouwen is een seksspeeltjesrevolutie gaande

Er is een seksuele revolutie gaande in de nachtkastjes: mede door de coronacrisis is de verkoop van seksspeeltjes gestegen. Uit recent onderzoek van HUMAN en 3Vraagt blijkt dat 72 procent van de vrouwen één of meerdere seksspeeltjes in hun nachtkastje hebben liggen. Ze geven aan dat ze deze speeltjes voornamelijk gebruiken voor masturbatie (40 procent). De meest genoemde seksspeeltjes door vrouwelijke deelnemers zijn de vibrator, clitorisstimulator, dildo, vibratie ei en anal toy.

Een seksspeeltje in een bad

foto: Unsplash

20. Masturbatie (en orgasmes) kunnen menstruatiepijn helpen verlichten

Je hoeft niet altijd ibuprofen of een warme kruik in huis te hebben om de pijn van je menstruatie uit te zingen. Wist je bijvoorbeeld dat orgasmes kunnen worden gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten?

In mei 2020 werd er een wereldwijde klinische studie gedaan om te bepalen of masturbatie menstruatiepijn kan verlichten, en in welke mate. 90 procent van de participanten zou masturbatie aanbevelen aan een vriendin om menstruatiepijn bestrijden.

21. Sommige vrouwen krijgen meer zin in seks als ze ongesteld zijn

Seks tijdens je ongesteld is zeker niet vies. Sommige vrouwen krijgen zelfs meer zin in seks wanneer ze ongesteld zijn.

Maar hoe kan dit? Een vrouwelijke menstruatiecyclus omvat de cyclische stijging en daling van onder andere de hormonen oestrogeen en progesteron. De wisselende niveaus van oestrogeen en progesteron tijdens je menstruatie zorgen voor een hogere sex drive. Oestrogeen verhoogt je libido terwijl progesteron het juist verlaagt. Tijdens je menstruatie wisselen ze, wat weer invloed heeft op je sex drive.


22. Het gaat niet alleen om het orgasme...

Voordat we de zaken afronden, willen we benadrukken dat plezier super persoonlijk is. Maar uiteindelijk hoort seks te gaan over genieten - dus zolang het met wederzijds goedkeuren is en je plezier hebt, doe lekker wat je wil en dicht die orgasmekloof! 🎆

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

*Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een vagina hebben.

Dossier #CumTogether

Een orgasme tijdens de seks… Voor mannen vaak makkelijker dan voor vrouwen. Maar: waarom is die orgasmekloof er eigenlijk? Zijn vrouwen gewoon moeilijke wezens of weten mannen niet wat ze moeten doen? HUMAN zoekt het samen met 3FM-dj’s Jamie en Luc in #CumTogether uit. Check het hele dossier op 3fm.nl/cumtogether

Ster advertentie
Ster advertentie