HUMAN

Onderzoek: twee op de drie jongeren weet niet hoe een clitoris eruitziet

foto: Sanne Kooimanfoto: Sanne Kooiman
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: twee op de drie jongeren weet niet hoe een clitoris eruitziet

Vrouwen beleven anno 2022 nog altijd minder orgasmes tijdens de seks dan mannen. Hoe kijken jongeren naar de orgasmekloof? Zijn orgasmes eigenlijk wel zo belangrijk? En wat is de rol van seksspeeltjes? Dat onderzoekt HUMAN samen met 3Vraagt.

Klaarkomen door penis-in-vagina-seks. Uit onderzoek van 3Vraagt en HUMAN blijkt dat 92 procent van de jonge mannen hier meestal of altijd een orgasme van krijgt. Bij jonge vrouwen ligt dat cijfer stukken lager: op 36 procent. Het stimuleren van de clitoris is de weg naar een hoogtepunt, schrijven deelnemers van het onderzoek. "Tijdens het penetreren heb ik echt wel de hulp nodig van mijn vingers, de zijne of een seksspeeltje, om te climaxen," schrijft een respondent.

Kom je?

Dit betekent niet dat vrouwen automatisch minder makkelijk kunnen klaarkomen. Bij soloseks komt de grootste groep jonge vrouwen meestal of altijd klaar (91 procent). Maar deze cijfers dalen wanneer er een bedpartner bij komt kijken. Het merendeel van de vrouwen (52 procent) komt meestal niet of nooit klaar als ze door iemand wordt gevingerd. Hetzelfde geldt voor gebeft worden (48 procent).

Veel van de participanten hebben het gevoel dat het ze niet lukt om klaar te komen omdat ze niet ontspannen genoeg zijn, teveel nadenken, druk voelen om klaar te komen als iemand ze bevredigd of ze niet op de juiste manier gestimuleerd worden.

foto: 3Vraagt

‘Ben je nu al klaar?’

Stopt de seks als de man is gekomen? Bij veel heterokoppels is dat wel het geval, blijkt uit het onderzoek. De helft van de mannen (47 procent) en vrouwen (53 procent) in zo'n relatie zegt dat de seks meestal of altijd eindigt als hij is klaargekomen, maar zij nog niet.

Sommige deelnemers wijzen daarbij naar de fysieke staat van de man. “Als ik klaarkom, is bij mij de mood weg en wordt mijn penis gelijk slap,” schrijft een man. Iemand anders: “Als hij klaar is gekomen, kunnen we niet verder met penetreren. Hij is dan te uitgeput om mij op een andere manier te laten komen.”

Daarnaast zegt een deel van de mannelijke deelnemers dat hun vrouwelijke (bed)partner het ‘geen must vindt om klaar te komen’, of ‘haar orgasme niet goed kent’.

Bij de andere helft van de jonge mannen (53 procent) en vrouwen (46 procent) in een heterorelatie komt het bijna niet voor dat de seks eindigt als hij is klaargekomen, maar zij nog niet. Ze willen allebei aan hun trekken komen en proberen de orgasmekloof te dichten: “In het begin van onze relatie eindigde de seks wanneer hij was klaargekomen. We hebben het daarover gehad en nu zorgen we ervoor dat het mij ook lukt, als ik daar op dat moment zin in heb. Soms lukt het ook gewoon niet, maar het einde is wel meer in overleg."

Hoe ziet een clitoris eruit?

Om een hoogtepunt bij de vrouw te bereiken, is het ook belangrijk om wat te weten over de anatomie van de vrouwelijk geslachtsdelen. En die kennis valt vies tegen, blijkt uit het onderzoek. Weet jij eigenlijk hoe de clitoris eruitziet? Heeft het de vorm van een amandel, wensbotje of blad? Als je het niet weet, ben je niet de enige: twee van de drie jongeren (66 procent) weet niet hoe een clitoris eruitziet.

foto: 3Vraagt

Het juiste antwoord is: B

Meer leren over de clitoris? Lees ook

Vrouwen kunnen ook een stijve krijgen

Vrouwen kunnen ook een stijve krijgen

Seksspeeltjesrevolutie

Er is een seksuele revolutie gaande in de nachtkastjes: mede door de coronacrisis is de verkoop van seksspeeltjes gestegen. In het onderzoek van 3Vraagt en HUMAN vertelt 72 procent van de vrouwen één of meerdere seksspeeltjes in hun nachtkastje te hebben liggen, tegenover 43 procent van de mannen.

Opvallend is dat 49 procent van die vrouwen en 24 procent van die mannen, het vooral gebruikt om te masturberen.

Veelgenoemde seksspeeltjes zijn de vibrator, clitorisstimulator, dildo, cockring en een anale toy. Veel deelnemers zeggen dat zij speeltjes gebruiken om de seks spannender, afwisselender en interessanter te maken.

foto: Sanne Kooiman

Jamie met twee vibrators in haar hand

Pijn tijdens de seks

Vrouwelijke deelnemers geven vaker aan dat ze pijn ervaren tijdens de seks dan mannelijke deelnemers. Vrouwen die soms of vaker pijn ervaren (60 procent), vertellen dat ze dit vooral tijdens de penetratie voelen. Ze zijn bijvoorbeeld niet opgewonden en nat genoeg, de penis is groot of ze hebben last na de bevalling. Mannelijke deelnemers die soms of vaker pijn ervaren, noemen vooral gevoeligheid aan de penis of anale seks als reden.

Durven de deelnemers dit aan te geven bij hun (bed)partner? Bijna de helft van de mannen (48 procent) durft het altijd aan te geven wanneer hij pijn ervaart, tegenover 58 procent van de vrouwen.

Enkele deelnemers schrijven dat pijn er soms bij hoort. “Ik praat er niet over omdat ik de ander niet onzeker wil maken,” aldus een respondent. Niet iedereen is het daarmee eens. "Pijn is niet fijn, dus ik vind dat je dat gewoon moet kunnen aangeven. Seks is vertrouwen in elkaar hebben en geven. Als dat niet kan, is er iets niet goed," aldus een andere respondent.

Orgasmedruk

Er lijkt een race naar het orgasme te zijn. Het overgrote deel van de jongeren die aan seks doet (71 procent) vindt het vervelend wanneer het niet lukt om klaar te komen bij hun bedpartner. En andersom wordt bijna de helft van de deelnemers (45 procent) onzeker als het niet lukt om de ander klaar te laten komen.

En is klaarkomen het einddoel? Bijna de helft van de mannelijke deelnemers (44 procent) vindt dat de seks pas af is als hun bedpartner een orgasme heeft gehad. Bij vrouwen is dit percentage 39 procent.

Tegelijkertijd klaarkomen

In films en porno lijkt het standaard: bedpartners die tegelijkertijd klaarkomen. Maar de realiteit is anders: het overgrote deel van de deelnemers zegt meestal of nooit tegelijk klaar te komen met hun bedpartner: 75 procent bij de mannen en 85 procent bij de vrouwen. "Tegelijkertijd klaarkomen bij hetero penis-in-vagina seks is echt de grootste leugen die films mij hebben wijsgemaakt," schrijft een deelnemer. "Dat gebeurt dus echt vrijwel nooit, want veel vrouwen komen niet klaar van penetratie."

Dossier #CumTogether

Een orgasme tijdens de seks… Voor mannen vaak makkelijker dan voor vrouwen. Maar: waarom is die orgasmekloof er eigenlijk? Zijn vrouwen gewoon moeilijke wezens of weten mannen niet wat ze moeten doen? HUMAN zoekt het samen met 3FM-dj’s Jamie en Luc in #CumTogether uit. Check het hele dossier op 3fm.nl/cumtogether

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is een samenwerking tussen 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, en 3FM HUMAN. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 14 februari 2022, deden 2.221 deelnemers mee.

Ster advertentie
Ster advertentie