HUMAN

Vrouwen kunnen ook een stijve krijgen

  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen kunnen ook een stijve krijgen

Weet jij hoe de clitoris er in haar geheel uit ziet? Een gevoelig knopje? Nee hoor, het is een heel orgaan dat opzwelt als een vrouw* opgewonden raakt. Niet gek als jij dit niet weet, want het staat namelijk niet in de meest gebruikte biologieboeken.

In elke klas een driedimensionale clitoris. Dat is het doel van Susan Meijburg van Seksueel Welzijn Nederland. Zij maken zich, net als wij, hard voor betere seksuele voorlichting jongeren.

Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat een grotere groep vrouwen (75 procent) ten opzichte van jonge mannen (50 procent) vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de aangename kanten van seks tijdens de voorlichting. Hoe dat komt? Volgens Susan is er onder andere te weinig aandacht voor vrouwelijk genot en de clitoris. “Veel vrouwen denken dat de clitoris alleen maar een gevoelig knopje is, maar het is een heel orgaan.”

Onderzoek in de schoolboeken

Samen met Seksueel Welzijn Nederland hebben we onderzocht hoe het ervoor staat met de omschrijving van de clitoris in de meest gebruikte biologieboeken op middelbare scholen. Wat blijkt? De methodes Nectar en Biologie Voor Jou laten alleen het ‘topje van de ijsberg’ zien en niet het hele orgaan.

“Met het project KenJeCLIT willen we scholieren meer leren over de clitoris," zegt Susan. "Het zou dus mooi zijn als er in elke klas een 3D-clitoris te zien zou zijn. #KenJeCLIT is het eerste project waarmee we aanvullende informatie over de clitoris en seksueel plezier willen leveren aan scholen. We zijn ook bezig met het opzetten van een project over het stereotype beeld van jongens en seksualiteit.”

Op onderstaande afbeelding zie je de clitoris in haar geheel. Bovenin het 'eikeltje' wat uitsteekt, en daaronder de rest van het orgaan. De clitoris is zo’n tien tot twaalf centimeter groot en wordt groter als je opgewonden raakt. Hoe groot de clitoris in opgewonden stand kan raken, weten wetenschappers niet. Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan.

Waarom leren over de clit?

Het is voor iedereen belangrijk om te leren dat de clitoris meer is dan wat je op het eerste gezicht ziet, vindt Susan. “Uit onderzoek blijkt dat van de mannen die met vrouwen vrijen 95 procent altijd of bijna altijd klaarkomt, tegenover 65 procent van de vrouwen. Als vrouwen meer leren over hun eigen geslachtsorgaan, weten ze beter wat ze fijn vinden. En voor mannen is het ook niet mis om te weten dat er meer zit dan dat ene knobbeltje.”

“Het eikeltje van de clit is heel gevoelig. Als je het aanraakt zorgt het voor seksuele opwinding. Het inwendige deel van de clitoris bestaat uit zwellichamen die tot aan de vagina reiken. Bij opwinding vullen ze zich met bloed waardoor ze groter worden, net zoals een penis die stijf wordt. Ook de vaginawand wordt gezwollen en vochtig. Vrouwen kunnen dus eigenlijk ook een stijve krijgen!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(Handige uitlegvideo over de werking van de clitoris)

Geen hele clit in de biologieles

In de meest recente biologieboeken lees je dus niets over het hele orgaan. Wel weten we dat Malmberg bezig is met een methode voor schooljaar 2020-2021 waarin de gehele clitoris voorkomt. Ook vertellen ze in meer over genderdysforie (als je niet lekker voelt met het geslacht waarmee je bent geboren). Heel erg goed dus.

Maar hoe gaat dat eigenlijk, zo’n verandering in een leermethode? Wie beslist daarover? We belden met Eugene Wijnhoven, uitgever bij Malmberg. Zijn collega Lineke Pijnappels heeft ervoor gezorgd dat het hele orgaan in het boek staat. “De mannelijke een vrouwelijke geslachtsorganen bestaan in aanleg uit dezelfde onderdelen. B ij vrouwen ontbreekt alleen bij één van die organen het grootste deel: van de clitoris was alleen de glans of eikel opgenomen, niet de zwellichamen. Dat is natuurlijk heel gek.”

Vooral mannelijke auteurs

“Ik vind dat wij als uitgevers de plicht hebben om zaken die in de samenleving spelen te verwerken in onze methodes, ook al staat het niet in het curriculum. Daarom komt er nu volledige informatie over de clitoris in de boeken van schooljaar 2020-2021. In onze methodes staat al meer informatie dan dat jongeren voor hun eindexamen hoeven te kennen. Zo hoeven ze niets te leren over intersekse (wanneer je wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken) en genderdysforie en ook niet over de clitoris, maar vinden wij het belangrijk dat er meer aandacht voor is.”

Ook geeft Eugene aan dat er in het uitgeversberoep voornamelijk mannelijke auteurs werkten. “Daarom is er denk ik voorheen nooit aan gedacht. Goed dat Lineke daarvoor strijdt.”

En dat vinden wij ook. Go Lineke!

*Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een vagina (en dus ook clitoris) hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie