HUMAN

RedSkav worstelt met racisme, vlees en zichzelf

  1. Nieuwschevron right
  2. RedSkav worstelt met racisme, vlees en zichzelf

Je hoeft maar 10 seconden naar RedSkav te luisteren om te beseffen dat zijn hiphop niet gaat over money, seks of vette auto's. Hij heeft het liever over de dingen om hem heen waar hij zich kwaad om maakt of waar hij mee struggelt.

In het korte vraaggesprek dat we met rapper Skav hebben van het duo RedSkav hebben, durft hij ook wel toe te geven dat zijn geest enigszins militant is. Met zijn muziek wil hij de strijd aangaan met krachten in de samenleving die hem een doorn in het oog zijn.

"Ik zie dingen in de maatschappij die anders kunnen. En dat moet eruit bij mij. Ik mis dat in hiphop tegenwoordig, terwijl dat soort teksten en boodschap juist heel erg bij hiphop horen. Maar tegenwoordig gaat het alleen maar om geld en mooie wagens, zo lijkt het. Ik ben geen zwartkijker, maar als muzikant is goed om je stem te verheffen."

Beethoven komt uit Afrika

Skav voelt zich verbonden met zijn Surinaamse roots en heeft een bovenmatige interesse ontwikkeld voor de geschiedenis van culturen. Dat blijkt ook uit het nummer 'Beethoven' van zijn nieuwe album Tableau (check 'm op Spotify) dat hij ten gehore brengt bij Club Hub.

"Het mechanisme van de piano met een hamertje dat op een snaar slaat, komt oorspronkelijk uit Afrika, waar toen de Moren heersten. Bovendien doen verhalen de ronde doen dat de moeder van Beethoven een gekleurde vrouw was, waardoor je dus kunt stellen dat de toppunt van westerse beschaving, klassieke muziek, zijn oorsprong vond in een andere cultuur. Dat vind ik mooi."


(RedSkav, foto door Maya Matu)

Dementerende maatschappij

In 'Beethoven' maakt maakt RedSkav van zijn hart geen moordkuil. "Ik verbaas me erover dat we als weldenkende maatschappij, voor wie alle informatie en kennis beschikbaar is, zo onwetend overkomen vaak. We lijken te dementeren als maatschappij."

In zijn track heeft hij het bijvoorbeeld over zwarte piet. Hij snapt niet dat we daar nog steeds over discussiëren. Hij worstelt met die tweespalt in de samenleving. Net zoals de bio-industrie, want als je daar beelden van ziet, snap je eigenlijk niet waarom we nog vlees eten met zijn allen. Terwijl vlees ook best lekker is. Die spagaat komt heel duidelijk naar voren in zijn track, die Skav samen met producer Red uitbracht. Vind je dit net als wij vet, check dan hun platform Fort Buku, waar ze geestverwanten de komende tijd zullen pluggen.

Check hier de Tussenuur Jam van RedSkav:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie