HUMAN

6 woordkunstenaressen tegelijk in Club Hub

  1. Nieuwschevron right
  2. 6 woordkunstenaressen tegelijk in Club Hub

Zes bijzondere woordkunstenaressen in de Tussenuur Jam, ons open podium bij Club Hub. Ze verzamelden hun werk in de bundel En Ze Leefde Nog, en dat is allesbehalve een sprookje. Tussenuur Jam meets Tussenuur Slam ?

Charlotte de Raad, Zeinab El Bouni (check haar hier), Sandy Bosmans (check haar hier), Mare Groen (check haar hier), Maaike Boumans en Roziena Salihu (check haar hier) ontmoetten elkaar bij een schrijfsessie van Poetry Circle, een dichterscollectief.

Het klikte zo goed tussen de meiden, dat ze besloten een dichtbundel uit te brengen. Na twee jaar schrijven en schrappen is de bundel En ze leefde nog geboren bij uitgeverij Roschach. Uit deze bundel droegen ze voor in Tussenuur Jam en niet lang daarna spraken we met Zeinab (die je misschien nog kent van deze Tussenuur Slam).


(vnlr: Charlotte, Zeinab, Sandy, Mare, Maaike en Roziena)

Anders, maar toch hetzelfde

"Onze voordracht in Club Hub was heel tof," zegt Zeinab aan de telefoon. "Het was namelijk de eerste keer dat we met de hele groep samen waren om iets voor te dragen uit onze bundel."

Hoewel het dus de eerste keer was - 's avonds hadden ze de presentatie van hun boek - was dat er niet aan af te zien. Als een geoliede machine droegen ze elk een kort eigen gedicht voor.

(Zeinab draagt voor, Sandy, Maaike en Roziena luisteren)

Het onuitgesprokene opschrijven

Die gedichten zijn heel verschillend, maar toch ook hetzelfde. "We begonnen met dezelfde thema's, dus ons vertrekpunt was hetzelfde. Uiteindelijk gaat iedereen zijn eigen kant op. We begonnen met teksten die je eigenlijk niet durft op te schrijven, bijvoorbeeld over kwetsbaarheid of onuitgesproken gevoelens."

Zelf haalt Zeinab inspiratie uit bijna alles, of het nou een gesprek is of een vraag die haar vaak wordt gesteld. "Over gesprekken en vragen ga ik nadenken. Waarom ik ergens geen antwoord op heb of waarom ik een antwoord niet durf uit te spreken. Ik ga daar over nadenken en dan begin ik met schrijven."


(Charlotte draagt voor, Zeinab en Mare luisteren)

Geen sprookje

De bundel is eigenlijk een tegenhanger van een sprookje. Zeinab: "Daarin wordt aan het einde vaak gezegd: En ze leefden nog lang en gelukkig. De gedachte achter onze bundel is juist dat we ondanks alles nog leven. Ondanks alle gevoelens waar je mee te maken krijgt en die je niet durft uit te spreken."

Check de voordracht hieronder, check de bundel hier en bekijk hier alle Jams.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie