Naar homepage
HUMAN

Felicia neemt Gytha mee naar een 'wietlab'

  1. Nieuwschevron right
  2. Felicia neemt Gytha mee naar een 'wietlab'

De moeder van Gytha (18) uit Leeuwarden gebruikt elke dag wiet. Niet omdat ze een stoner is, ze gebruikt speciale wietolie tegen pijn. Maar dit alternatieve medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekering, en zo'n flesje wietolie is best duur. In deze nieuwe KNOW SHIT wil Gytha daarom weten: "Waarom wordt medicinale wietolie niet vergoed door de verzekering?"

Wietolie wordt gemaakt van, surprise, wiet. In de wietplant zitten stoffen die mogelijk medicinaal kunnen werken. Wietolie wordt gebruikt als alternatief medicijn en kan helpen bij bijvoorbeeld chronische pijn, epilepsie en kanker.

Officieel is deze wietolie 'illegaal' in Nederland. Dit betekent niet dat je de bak in gaat als je de olie gebruikt, maar dat je wietolie alleen mag gebruiken als de dokter het heeft voorgeschreven. Daardoor is het alleen te koop bij de apotheek.

(Felicia op de bank met Gytha en haar ouders)

Zombie op de bank

KNOW SHIT-presentator Felicia reist af naar het Friese Leeuwarden om erachter te komen waarom de moeder van Gytha wietolie gebruikt. Nadat ze een hersenbloeding heeft gehad, kreeg haar moeder last van aangezichtspijn: zenuwpijn in haar gezicht waardoor het lijkt alsof ze altijd kiespijn heeft. Elke dag zoveel pijn hebben is natuurlijk super vervelend, dus zocht de moeder van Gytha naar een oplossing. Na verschillende medicijnen te hebben geprobeerd die niet werkten, raadde de dokter wietolie aan.

Dit middeltje hielp en haar moeder werd weer zichzelf na tijden als zombie op de bank te hebben gezeten. Maar nu wordt de wietolie niet meer vergoed door de zorgverzekering, en dat is best kut. Want zo'n klein flesje wietolie kost maar liefst vijftig euro. Oneerlijk, vindt Gytha. Want er zijn mensen die de olie nodig hebben, maar niet kunnen betalen.

(Gytha snuift wiet)

Op bezoek in het "wietlab"

Om uit te zoeken waarom de olie niet wordt vergoed, hebben Felicia en Gytha een afspraak met Arwin. Hij is apotheker bij de Transvaal apotheek in Den Haag, een van de weinige apotheken die wietolie kan maken. En toevallig ook de apotheek waar de moeder van Gytha haar olie vandaan haalt.

Terwijl Arwin laat zien hoe de olie wordt gemaakt, legt hij uit waarom hij denkt dat wietolie niet wordt vergoed door de zorgverzekering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie