HUMAN

Fiorenza (20) komt in actie voor 3FM Serious Request: "Bij Het Vergeten Kind kan ik mezelf zijn"

foto: Eigen archieffoto: Eigen archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Fiorenza (20) komt in actie voor 3FM Serious Request: "Bij Het Vergeten Kind kan ik mezelf zijn"

Tijdens 3FM Serious Request komt heel Nederland in actie om geld in te zamelen voor Het Vergeten Kind. Zo ook Fiorenza (20). Als kind ging zij vaak mee met de vakanties van de stichting. Fiorenza gunt meer kinderen fijne, blijvende herinneringen. "De begeleiders zagen mij écht. Dat waren lichtpuntjes.”

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich samen met Het Vergeten Kind in voor de 100.000 vergeten kinderen die opgroeien in gezinnen met heftige problemen.

Fiorenza (20) bewijst dat je niet altijd een grote actie hoeft te bedenken om veel geld op te halen. Met een poster, een goede pitch en liefde voor het doel kom je een heel eind.

"Ik ben een statiegeldactie begonnen om lege flessen op te halen," vertelt Fiorenza. "Zo ga ik op 25 november bij de Jumbo in mijn gemeente Steenbergen staan om flessen in te zamelen."

Heel de gemeente doet mee

Fiorenza is blij met hoeveel mensen in haar gemeente zich inzetten voor 3FM Serious Request. "Ook sommige scholen gaan voor mij flessen verzamelen. En op de aankomende kerstmarkt van de gemeente wordt ook geld ingezameld voor mijn actie."

"En verder loop ik de stad door met mijn posters," zegt Fiorenza trots. "Je scant de QR-code en kunt geld overmaken via een betaallink. Lokale bedrijven en de gemeente zelf steunen mij ook. De pitch die ik geef doet het blijkbaar goed, want ik ben al over de helft van mijn streefbedrag. Mijn doel is duizend euro, maar het liefst ga ik daar overheen!"

Fiorenza legt uit dat je met een kleine donatie al een kind kan helpen "Als je bijvoorbeeld tien euro doneert, krijgt één kind binnen de stichting een blijvende herinnering in de vorm van een complimentenboek en foto's van zichzelf. Weet je hoeveel kinderen je blij kunt maken als we de duizend euro halen?!"

Geen nummer zijn

Fiorenza heeft vroeger ook een onrustige en onveilige thuissituatie gehad. "Ik was zeven jaar toen jeugdzorg in mijn leven kwam. Ik moest naar het speciaal onderwijs, maar het was moeilijk om de juiste school voor mij te vinden. Ik ging van de ene basisschool naar de ander."

Tegelijkertijd kreeg haar gezin thuis dagbehandelingen. "Dat was een onzekere en chaotische tijd," gaat Fiorenza verder. "De hulpverleners waren vaak tijdelijk en gaven verschillende therapievormen."

"Het constante wisselen van begeleiders tastte mijn vertrouwen in hulpverleners aan. Ik vond het moeilijk om een band met ze op te bouwen en steeds als dat niet lukte werden zij overgeplaatst of weggestuurd. Het was beter geweest als ik al op jongere leeftijd een vaste hulpverlener had gekregen die me hielp en écht naar mij luisterde. Soms voelde ik mij gewoon een nummer."

Verdwalen in je hoofd

Haar turbulente jeugd heeft veel gevolgen gehad voor Fiorenza’s latere leven. Ze wiebelt zenuwachtig op haar stoel. "Ik voel mij vaak onzeker en kan verdwalen in mijn hoofd. Als ik dan op mijn kamer ben, voelt het soms alsof de muren op mij afkomen. Dan moet ik naar buiten. Ontsnappen."

Die onzekerheid heeft ook invloed op Fiorenza's zelfbeeld. "Mijn zelfvertrouwen is laag. Ik wil vaak weten of ik goed genoeg ben en zoek daarom veel goedkeuring bij mensen. Hierdoor vind ik het ook lastig om een band op te bouwen met mensen. Ik heb niet veel vrienden."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

foto: Het Vergeten Kind

Fiorenza (20)

Impact vakanties

Gelukkig heeft Het Vergeten Kind daar verandering in gebracht. Fiorenza begint te stralen wanneer ze vertelt over de impact die de vakanties en weekendjes weg van de stichting op haar hebben. "Ik ben denk ik twaalf keer naar een kamp of weekend geweest. Ik heb hier zoveel fijne herinneringen aan, waar ik vaak op terugval als het even niet goed gaat met mij."

Het uitkijken naar het kamp begon al op de dag dat de aanmeldingspagina online stond. "Strategisch liet ik die openstaan op de computer van mijn moeder, in de hoop dat ze mij op zou geven. Zodra ik wist dat ik mee mocht, ging ik alle jongeren opzoeken die ook naar het kamp gingen. Mijn schrift stond vol met lijstjes van spullen die mee moesten. Een maand van tevoren had ik mijn koffers al gepakt en stonden ze klaar bij de voordeur."

Meer weten over de Glazen Huis-dj's:

Leer de Glazen Huis-dj's beter kennen in 'De Drie'

Leer de Glazen Huis-dj's beter kennen in 'De Drie'

Ton vol herinneringen

Fiorenza veert opeens op van haar stoel. Ze wil graag haar ‘ton vol herinneringen’ laten zien. Ze heeft alles van de vakanties en weekenden van Het Vergeten Kind bewaard. Een foto van haar en YouTuber Kalvijn, sleutelhangers die ze voor de jongeren en begeleiders maakte, kaartjes van haar favoriete begeleiders. ‘Ik ben zo heppie met jou’ staat erop.

"Op mijn allerlaatste kamp, ik was achttien, gingen we Twister spelen," zegt Fiorenza lachend. "Op elk rondje zat een klodder vla, jam of hagelslag. Het was zo grappig en liep ook een beetje uit de hand. We gooiden vla naar elkaar en sprongen daarna het zwembad in."

Op elk kamp was Fiorenza er als eerste, en ging ze als laatste weg. "Afscheid nemen vond ik zwaar. Ik moest altijd huilen omdat ik terug moest naar een omgeving waar het niet altijd even veilig en fijn was."

foto: Eigen archief

De favoriete herinneringen van Fiorenza.

Honderd procent jezelf zijn

Mocht je Fiorenza tegenkomen in de gemeente Steenbergen, dan kun je haar zo herkennen aan haar jasje van Het Vergeten Kind. Op haar borst staat ‘The Unforgettables’, de jongerenraad van Het Vergeten Kind waar Fiorenza onderdeel van is.

"We delen onze ervaringen rond jeugdzorg met elkaar, doen workshops samen met ambassadeurs van de stichting. Maar bovenal steunen we elkaar. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. Sommige Unforgettables zien het gelijk als het even niet goed met mij gaat. ‘Hé, ben je oké?’ vragen ze dan. Ik word hier geaccepteerd en het is één van de weinige plekken waar ik honderd procent mezelf kan zijn. Dat raakt mij elke keer."

Tekst gaat verder na afbeelding.

De poster van Fiorenza voor 3FM Serious Request

Lichtpuntjes

Over minder dan een maand begint 3FM Serious Request en Fiorenza heeft goede hoop dat ze haar streefbedrag gaat halen. "Ik kom natuurlijk langs bij Het Glazen Huis om het contante geld dat is gedoneerd te overhandigen," zegt Fiorenza lachend. "Vorig jaar haalde Serious Request twee miljoen euro op, maar dit jaar gaan we gewoon voor een paar miljoentjes meer, hoor!"

Met haar actie doet Fiorenza graag iets terug voor alle begeleiders die haar bij Het Vergeten Kind ondersteunen. "Gewoon even met hen kletsen of leuke dingen doen, is voor mij al een lichtpuntje. Zij begrijpen mij, willen naar mij luisteren en ondernemen actie als dat mogelijk is. Dat ze mij zien, geeft mij licht."

Fiorenza brengt €2.315 naar het Glazen Huis

Op woensdag 21 december kwam Fiorenza met haar eindbedrag naar het Glazen Huis in Amersfoort. Ze heeft haar streefbedrag dik gehaald: €2.315 euro. Wij zijn trots! 💚

Bekijk het fragment hieronder!

3FM Serious Request 2022

3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou en heel Nederland geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december draaien 3FM-dj’s 24 uur per dag verzoekplaten voor geld vanuit het Glazen Huis in Amersfoort. Dit zodat Het Vergeten Kind hun belangrijke werk nog beter kan doen en licht kan brengen in het leven van 100.000 vergeten kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie