HUMAN

Is sociale dienstplicht een goed idee voor Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is sociale dienstplicht een goed idee voor Nederland?

Het panel van Tussenuur twijfelt hardop over het idee om jongeren na hun eindexamen te verplichten een aantal maanden voor zwakkeren in de samenleving te zorgen.

Toen we het met ons panel hadden over de militaire dienstplicht, kwam het gesprek eigenlijk vanzelf op de sociale dienstplicht.

Dit is het idee om jongeren na hun eindexamen een aantal maanden verplicht in een bejaardentehuis, zorginstelling, daklozenopvang of AZC aan het werk te zetten. Niet alleen om de tekorten in die sectoren zo op te vangen, maar ook om jongeren te laten zien dat het leven niet alleen rozengeur en maneschijn is.


(Güner denkt er het zijne van)

Dingen bijbrengen

Het Tussenuurpanel stond niet op de banken bij het idee dat ze na de middelbare school verplicht bejaardenpies moesten opruimen. Maar goed, denk je dat de jongeren tot 1997 het super leuk vonden om, nadat ze hun achttiende verjaardag hadden gevierd, een aantal maanden in militaire dienst te gaan?!

Natuurlijk niet, maar het idee daarachter was om jongeren dingen als respect voor autoriteit en discipline bij te brengen. Hetzelfde geldt voor de sociale dienstplicht, dat je daar dingen leert waar je je hele leven profijt van hebt. Maar of het panel van Tussenuur al zo ver vooruit wil kijken, is nog maar de vraag…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Ster advertentie
Ster advertentie