HUMAN

Wat doe jij met het standbeeld van iemand die 15.000 doden op zijn geweten heeft?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doe jij met het standbeeld van iemand die 15.000 doden op zijn geweten heeft?

Wederom kreeg het panel een pittig dilemma voorgeschoteld. Wat doe je met een standbeeld van een nationale held die tegelijkertijd verantwoordelijk is voor een volkerenmoord? Laat je het staan, gooi je het om of zoek je een middenweg? Daar dachten onze panelleden stuk voor stuk anders over.

Jan wie? Ja, Jan Pieterszoon Coen. Hij leefde van 1587 tot 1629 en was gouverneur-generaal van de VOC. Hij heerste met harde hand. Hij wordt door velen gezien als een nationale held, want door zijn beleid bleef ons land op economisch gebied groeien (je kent 'm misschien van de dagelijkse file voor de Coentunnel).

Maar er is ook nogal wat kritiek. In 1621 nam hij met veel geweld de Banda-eilanden in. De bewoners weigerden hun muskaatnoten uitsluitend aan de VOC te verkopen. Hierbij vielen heel veel doden. Zijn bewindsvoering was dus niet altijd even zuiver...


(Foto: ANP)

Extra bordje

Verdient iemand die zoiets op zijn geweten heeft het wel om geëerd te worden? In het centrum van Hoorn staat tot vandaag nog steeds een standbeeld van Jan. Al langere tijd is hier ophef over. Tegenstanders zien het standbeeld liever verdwijnen. Een actiegroep heeft zelfs een keer het beeld beklad. Op de sokkel werd toen met rode letters 'GENOCIDE' geschreven. Een ander woord voor volkerenmoord. Voorstanders zien Coen juist als een nationale held die veel heeft betekend in de Gouden Eeuw.

Uiteindelijk heeft de gemeente Hoorn in 2012 een nieuw tekstbord op de sokkel geplaatst, net zoals onlangs in Rotterdam ook gebeurde bij het standbeeld van Piet Hein. De nieuwe tekst eert Coen voor zijn goede daden, maar vertelt ook over de massamoorden op de Banda-eilanden. Daar zou Hannah het wel mee eens zijn. Maar als het aan Eva en Ole ligt juist niet. En Roger & Brian hebben weer een hele andere mening...

Benieuwd? Check de video hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie