HUMAN

Zou jij vechten voor Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Zou jij vechten voor Nederland?

De militaire dienstplicht geldt vanaf 1 januari 2018 voor alle Nederlandse mannen en vrouwen tussen 18 en 35 jaar. Wat zoveel betekent als wanneer de nood echt aan de man is, je betrokken kunt worden bij een militair conflict. Hoe kijkt het panel van Tussenuur hier tegenaan?

Ole is zeventien jaar, dus hij heeft de standaardbrief van het Ministerie van Defensie al door de bus gekregen. In die brief wordt verteld dat hij opgeroepen kan worden voor de militaire dienstplicht, als de situatie daar om vraagt.

En om heel eerlijk te zijn, loopt het Ole dun door de broek als hij zichzelf moet voorstellen op een slagveld met een wapen in zijn hand. De enige oorlogservaring die hij heeft in zijn nog prille leven, komt van online schietspelletjes.


(De tweeling Brian (l) en Roger (r) ziet er hetzelfde uit, maar kijkt verschillend naar de dienstplicht)

Patriot of vluchten?

Wat zijn de overwegingen bij zoiets als dienstplicht? De dames uit ons panel waren in ieder geval verheugd dat ook zij opgeroepen kunnen worden en niet alleen mannen. Dat is toch ook niet meer van deze tijd, dat de vrouwen maar thuis moeten blijven zitten. Zij kunnen net zo goed vechten voor hun land!

Zou je het überhaupt doen? Zou je je leven opofferen zodat anderen in vrijheid kunnen leven? Of zou je je eigen hachje veel belangrijker vinden? Dat soort vragen, daar boog het panel van Tussenuur zich over! (LIKE EN SUBSCRIBE)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie