HUMAN

Wanneer is verkleden grappig en wanneer is het kwetsend?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer is verkleden grappig en wanneer is het kwetsend?

Waar denk jij aan als je een afropruik ziet? Aan discokoningen uit de jaren zeventig? Aan haardracht van mensen uit Ghana, Senegal of Nigeria? Of aan Zwarte Piet? Met andere woorden: zitten er grenzen aan verkleden en aan stereotypes?

De meeste panelleden kozen toch voor de sombrero, nadat we ze vroegen om een outfit te kiezen die ze zouden dragen op een verkleedfeestje. En heus niet alleen omdat zo'n reusachtige hoed van zichzelf al grappig is.

Het was voornamelijk omdat de andere verkleedattributen allemaal een scherp randje hadden. Een Chinese hoed, een indianentooi, de hoofddoek van een non, een afropruik; het was niet zo moeilijk voor te stellen dat sommige mensen aanstoot zouden nemen aan zo'n outfit.

Vurige discussie

Het leverde sowieso maffe plaatjes op: Pim met de sombrero, Güner met een indianentooi en Maryam, ons panellid met een hoofddooek, met de hoofddoek van een non (hetzelfde, maar toch anders). En zonder dat we daar nou echt op gestuurd hadden, ontstond de meest vurige discussie bij de afropruik.

Ons idee was dat mensen met een donkere huidskleur daar eventueel aanstoot aan zouden kunnen nemen. Maar nooit hebben we gedacht aan dat die pruik ook wel eens als de pruik van Zwarte Piet zou kunnen worden gezien. Onze scholieren zagen dat wel zo.

Dus doen wij een duit in het zakje wat betreft die discussie. En je ziet, jongeren vinden het ook knap lastig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie