HUMAN

Dit vindt hiphop-godfather Extince van Ronnie Flex en Famke Louise

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit vindt hiphop-godfather Extince van Ronnie Flex en Famke Louise

Toen hij zijn hoofd boven het maaiveld uitstak midden jaren negentig, was 'this thing called hiphop' nog weggestopt in de underground. Inmiddels is hiphop het meest toonaangevende genre in de populaire muziek. Tijd om één van de godfathers van de Nederlandse hiphop zijn licht te laten schijnen over de huidige lichting Nederlandstalige rappers.

Oke, voordat we beginnen, eerst een Nederlandse hiphoptrack die eigenlijk elke muziekliefhebber behoort te kennen, wil je een beetje willen meepraten over hiphop in Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Spraakwater lest de dorst!'

Dit is 'Spraakwater', het nummer waarmee Extince in 1995 in de hitlijsten terecht kwam. Niet dat hij de eerste Nederlandstalige rapper was (want als je dat zegt, wordt Def P. van Osdorp Posse boos), maar de rapper uit Breedje Da was wel de eerste die een hit scoorde met rap in het Nederlands.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit nummer verantwoordelijk is geweest voor de geboorte van het grootste hiphoplabel in Nederland: Top Notch. Toen labelbaas Kees de Koning dit nummer hoorde, kwam hij op het briljante idee om een label te starten om dit soort muziek de hitparades in te rammen.

Godfather van de Nederhop

In die zin kun je zeggen dat eigenlijk elke rapper die in het Nederlands rapt schatplichtig is aan Extince, omdat hij met zijn sound de deur naar commercieel succes voor Nederlandse rappers wijd open heeft getrapt.

En dus is het best logisch dat onze vrienden van Mashup heel benieuwd waren hoe de godfather van de Nederhop, die bij de Edisons een oeuvreprijs in de wacht sleepte, kijkt naar hedendaagse rapacts als Ronnie Flex, Famke Louise, Latifah, Soufiane Eddyani, Leafs en Murda.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie