Artiest

Extince

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Extince
Rapper die met zijn Nederlandstalige raps een aantal grote hits scoort ('Spraakwater' en 'Viervoeters'). Op de single 'Zoete Inval' uit 1999 doet Brainpower mee.

De uit Breda afkomstige Amsterdammer Extince (Peter Kops) roemt Drs P als een van zijn belangrijkste invloeden. Net als zijn idool lijkt Kops een vrijwel onuitputtelijke rijmwoordenschat te hebben. Als een lange brij rijmelt Extince de woorden aan elkaar tot grappige, en soms bijtende songteksten.

Woordenoorlog

In 1995 heeft hij zijn eerste hit met het nummer 'Spraakwater', en begeeft hij zich in een frontale woordenoorlog met Nederhoppers Osdorp Posse, die Extince ervan beschuldigen goedkoop te willen meeliften met de heersende Nederhop-rage. 'Kaal Of Kammen' is de directe tegenaanval van Extince, die weliswaar niet zo goed scoort als 'Spraakwater', maar niettemin de hitlijsten haalt.

Albums

Pas in 1998 weet Extince zijn debuutalbum Binnenlandse Funk te voltooien, waarvan de single 'Viervoeters' wederom een grote hit wordt. In 2001 verschijnt Vitamine E. Zijn derde album is Tweede Jeugd (2004), jaar later komt De Avonturen van de Exter-o-Naldus uit en in 2007 volgt Toch?.