HUMAN

Acteur Bilal (19) maakt ook muziek: "Ronnie Flex op z'n Marokkaans"

  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Bilal (19) maakt ook muziek: "Ronnie Flex op z'n Marokkaans"

Na zijn doorbraak in Fissa ging het snel voor Bilal Wahib. De 19-jarige acteur zit inmiddels op de toneelschool en speelt de hoofdrol in Broeders. Al droomt hij ondertussen van een nieuwe carrière, vertelde hij tegen onze vrienden van jongerenkrant 7Days.

Diep vanbinnen wist Bilal dat hij het kon: een zware, serieuze rol spelen. "Maar door mijn komaf word je toch vaak gevraagd als Marokkaan die een snoepzakje steelt," vertelt Bilal. "Ik moest en zou deze auditie murderen. Dat is gelukt."

In Broeders speelt Bilal de rol van Yasin, een student die voor vrijwilligerswerk afreist naar een vluchtelingenkamp in Jordanië. Daar belandt hij tegen wil en dank in de oorlogshel in Syrië. Zijn twee oudere broers Hassan en Mourad, gespeeld door Achmed Akkabi en Walid Benmbarek, gaan naar hem op zoek. "De opnames waren zwaar, zeker in het vluchtelingenkamp waar we gedraaid hadden," vertelt Bilal. "Het voelde zo scheef dat wij om zes uur weer naar ons luxe hotel gingen en zij daar bleven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Weet nu hoe weinig ik weet'

De opnames van Broeders hebben Bilal volwassener gemaakt, als acteur en als mens. "Als ik vroeger iets over vluchtelingen las of hoorde dacht ik: Ik leef daar niet, dus wat boeit mij het? Nu ik het van dichtbij heb gezien, zit het in mijn hoofd. Al heb ik nu meer vragen dan toen ik erheen ging: ik weet nu hoe weinig ik eigenlijk weet."

Ondanks de zware omstandigheden heeft Bilal van de opnames genoten. "Ik heb heel erg kunnen lachen met Achmed en Walid. Ze speelden niet alleen mijn broers, ze zijn het ook voor mij geworden. Ik heb veel van ze geleerd."


(Bilal in Fissa)

Toneelschool is gewoon school

Zijn medespeler Achmed komt Bilal nog vaak tegen: hij is nu zijn mentor op de toneelschool in Amsterdam. "Over de toneelschool wordt altijd heel bijzonder gedaan, maar het is gewoon school. Filmacteren kan ik wel, maar theater is nieuw voor me. Dat is wel spannender. Het leren van teksten kost mij nog best veel moeite."

Met nog twintig andere talenten, onder wie Gijs Blom, zit Bilal in een klas. Een leuke groep, maar na school met elkaar chillen doet Bilal niet. :Mijn vrienden uit de buurt ken ik al uit de tijd dat mijn tanden nog scheef stonden. Op de toneelschool dansen de meesten graag in hun vrije tijd, ik kickboks liever."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


'Ronnie Flex op z'n Marokkaans'

Ondanks dat 'ie volop bezig is met acteren heeft Bilal een andere grote droom: muziek maken. "Ik heb al wat nummers geschreven. Het is een beetje pop, een beetje Ronnie Flex, maar dan op z'n Marokkaans."

Zijn jeugdvriend Monsif inspireerde hem. "Die ken ik al sinds mijn tiende en hij timmert hard aan de weg. Wij gaan in de toekomst nog wel een album opnemen." Of 'ie niet te veel hooi op z'n vork neemt? "Welnee, ik kan later nog wel op de bank chillen. Voorlopig zegt mijn pinpas: doorgaan!"

Ster advertentie
Ster advertentie