HUMAN

Walk-on-girl Ashley (24) vindt zichzelf geen lustobject

  1. Nieuwschevron right
  2. Walk-on-girl Ashley (24) vindt zichzelf geen lustobject

“Mogen mooie vrouwen niet meer entertainen?”

De Walk-on-girls, de sexy geklede dames die met darters meelopen naar het podium tijdens darttoernooien, moeten verdwijnen. Volgens de Professional Darts Corporation (PDC) zijn de meiden niet meer van deze tijd. Daardoor is in Engeland flinke discussie ontstaan: voegen de dames de glamour toe aan de dartwereld of is het gewoon seksisme?

Ashley Zaat (24) is de eerste Nederlandse Walk-on-girl in de dartwereld. Ze liep met Raymond van Barneveld mee tijdens het WK Darten in 2017 en ook Michael van Gerwen had de eer om met Ashley een entree te maken. Samen met duizenden andere Walk-on-girls, fans en darters tekende Ashley een petitie die de dames voor de dartwereld moet behouden.

Vrouwonterend werk

Volgens Ashley begon het allemaal bij een aantal feministen in Engeland. Zij spraken zich uit tegen de Walk-on-girls. “Ze vinden ons werk vrouwonterend en vinden dat we neergezet worden als lustobject. In combinatie met de #metoo-discussie vinden ze ons werk niet meer passen bij deze tijd.”

Waarom wordt de #metoo-discussie hierbij gehaald? “Dat weet ik ook niet. In de dartwereld is nog nooit een schandaal naar buiten gekomen waarbij een darter een Walk-on-girl misbruikte.”

Schoonheid inzetten om geld te verdienen

“Meiden die met een darter meelopen worden ook nergens toe gedwongen. Ze kiezen zelf voor dit werk. Ik zie het als een soort modellenwerk. Natuurlijk zijn alle Walk-on-girls knappe vrouwen in sexy jurkjes. We zetten onze schoonheid in om geld te verdienen. Maar is daar iets mis mee?”

“Feministen zien ons als lustobjecten, ik zie ons als entertainers. Darten is een kroegsport, wat zo populair is geworden dat ze er elementen aan hebben toegevoegd om het televisiewaardig te maken. Zo wordt er gewerkt met licht, vuurwerk, maar ook een knappe dame die de darter naar het podium begeleidt.”

Glamour bij het darten

“Zo wordt er een beetje glamour toegevoegd aan het darten. Als de darter gaat ingooien, blijven de Walk-on-girls nog even staan. Tijdens de wedstrijden doen we fotoshoots en interviews. Daarna reiken we prijzen uit.”

Ook bij de Formule 1 verdwijnen de sexy meiden om dezelfde reden. De gridgirls worden daar nu vervangen voor gridkids: Jongeren met interesse in autosport. De gridgirls zijn net als de Walk-on-girls verontwaardigd. Dat snapt Ashley wel. “Mogen mooie vrouwen niet meer entertainen? Ik doe ook shows met illusionisten en werk als danseres. Mag dat straks ook niet meer? Een goochelaar kan ook een show doen zonder vrouwen. Maar moet hij dan zichzelf doormidden zagen?”

(Foto: Kelly Deckers)

Wat is seksistisch?

“Ik heb het idee dat we in deze tijd heel erg op zoek zijn naar wat seksistisch is. Maar is het niet belangrijker dat we doen waar we zelf zin in hebben? Als ik mijn uiterlijk wil inzetten om geld te verdienen, waarom zou ik dat dan niet doen? Ik ben blij met mezelf en met mijn lichaam. Dat laat ik graag zien. Ik vind het juist krachtig als vrouwen hun lichaam laten zien. Is het juist niet feministisch om te dragen en te doen wat je zelf wil?”

Prinsessenweekend

De Walk-on-girls zijn vanaf januari 2018 niet meer toegestaan bij de wedstrijden van de Professional Dart Corporation (PDC), die worden uitgezonden op Sky Sports. In het nieuwe contract met de Engelse zender staat dat deze meiden niet meer met de darters mee mogen lopen met het podium. “Het kleine zusje van de PDC, PDC Europe, zendt alleen via een livestream uit," zegt Ashley. "Daar zijn nog wel Walk-on-girls toegestaan."

Ashley hoopt dat ze het werk kan blijven doen. “Ik beleef er heel veel plezier aan. Voor mij is het een prinsessenweekend. Ik word op handen gedragen, slaap in een luxe hotel en mag een mooie jurk aan. Voor mij is het een uitje naast mijn werk als danslerares en danseres. Ook ben ik aan dit werk begonnen om kennis te maken met de televisiewereld. Ik hoop contacten op te doen waardoor ik aan het werk kan als presentatrice.”

Ster advertentie
Ster advertentie