HUMAN

Feminisme alleen voor vrouwen? Deze 7 mannen denken van niet

foto: ElleUK
  1. Nieuwschevron right
  2. Feminisme alleen voor vrouwen? Deze 7 mannen denken van niet

In navolging van ons artikel over waarom jongens stoer moeten zijn, verzamelen we mannen die met liefde de titel feminist op zich plakken. Deze 7 bekende wereldleiders, celebs en royals knokken voor vrouwenrechten.

#1. Justin Trudeau.

(Foto: ANP)

De premier van Canada is niet alleen super charmant *kwijl, kwijl*, maar ook nog eens mega betrokken bij vrouwenrechten.

"Je zou niet bang moeten zijn voor het woord 'feminist'. Alle mannen en vrouwen zouden het moeten gebruiken om zichzelf te beschrijven," aldus Trudeau. Zo bestaat zijn parlement voor vijftig procent uit vrouwen! Hoppa.

#2. Sir Patrick Stewart


(Foto: ANP)

Professor Charles Xavier is vroeger zelf getuige geweest van geweld tegen vrouwen. Zijn vader had namelijk losse handjes en mishandelde Patrick's moeder geregeld.

Op basis van die ervaringen gaf hij in 2009 een indrukwekkende speech voor Amnesty International.
"Ook al had mijn moeder iets uitgelokt. Geweld is nog steeds een keuze en wij kunnen ervoor kiezen om het te stoppen"

#3. Benedict Cumberbatch


(Foto: ANP)

No shit Sherlock, een van meest populaire acteurs van dit moment was niet bepaald blij met de naam die zijn vrouwelijke fans voor zichzelf gebruikten: Cumberbitches.

"Ik sta niet toe dat jullie mijn bitches zijn. Het is een stap terug binnen het feminisme. Jullie zijn... Cumberpeople." Cumberbatch verwees hierbij naar mannen die de term 'bitch' vaak op een verkeerde manier gebruiken. "Bitch, make me a sandwich" hoor je Benedict dus in ieder geval nooit zeggen. Dat is pas klasse en verre van strange.

#4. Meester Bart


(Bron foto)

Nederlands meest bekende docent was één van de gezichten van de White Ribbon Campagne; een initiatief om fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen.

"Het is zo makkelijk om te zeggen: 'Ik gebruik geen geweld tegen vrouwen, dus ik hoef me er niet over uit te spreken'. Maar geweld tegen vrouwen gebeurt elke dag. Het is niet iets waar we onze ogen voor moeten sluiten.

"Ik praat hierover met de jongens in mijn mentorklas, omdat ik denk dat scholen cruciale plekken zijn voor jongens om te leren dat je vrouwen met respect moet behandelen en geweld nooit een optie is."

Een 10, Bart.

#5. Prince Harry


(Foto: ANP)

Prince Charming gaf in Nepal een ontroerende speech.

"Er zijn veel te veel obstakels tussen meisjes en de kansen die ze verdienen. We moeten onder ogen zien dat veel landen en culturen meisjes niet dezelfde mogelijkheden bieden als jongens. Om dat te veranderen, kunnen het niet puur vrouwen zijn die opkomen voor zichzelf."

Wijze woorden, uwe hoogheid.

#6. De Dalai Lama


(Foto: ANP)

"Ik noem mezelf een feminist. Is dat niet hoe je iemand noemt die voor vrouwenrechten vecht?" Aldus een van de meest zen-persoonlijkheden op deze aardbol.

Vrouwen zijn voor hem gelijk in educatie, intelligentie en ratio. Ook heeft hij een keer in een interview aangegeven dat hij een vrouwelijke opvolger wel ziet zitten. Namasté.

#7. Obama


(Foto: ANP)

Obama is niet alleen het boegbeeld van een respectvolle echtgenoot. Tijdens zijn presidentschap zorgde hij er ook voor dat vrouwen in de VS recht hadden op hetzelfde loon.

"Ik zal niet stoppen om deze ongelijkheid aan te kaarten."

Yes he can. Thank you, mister president.

Ster advertentie
Ster advertentie