HUMAN

8 stoere chicks voor boven je bed

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 stoere chicks voor boven je bed

In navolging van ons powervrouwen-artikel belichten we ook een paar grootheden: stoere dames die knokken/knokten voor de rechten van alle meiden. Girlpower guaranteed!

Geef toe, literatuur bevat té weinig verhalen van vrouwen die niet passief op hun prins wachten, maar het heft in eigen handen nemen. Dat vonden de dames van 'Rebel Girls' ook. Volgens hen zijn er maar weinig verhalen over stoere chicks die een inspiratie zijn voor ieder jong meisje met dromen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Maar welke powervrouwen zijn memorabel? Wie hebben hun nek uitgestoken om de rechten van vrouwen te verdedigen? Girls, skip Justin Bieber, deze heldinnen horen echt boven je bed.

#1. Cleopatra


(Actrice Elisabeth Taylor als de vorstin. Foto: ANP)

Angela Merkel en Theresa May (de chefs van Duitsland en Engeland) zijn stiekem een beetje geïnspireerd door deze bazin uit het Oude Egypte, zo rond de eerste eeuw voor Christus. Ze mag zichzelf namelijk een van de allereerste vrouwelijke staatshoofden noemen.

Deze queen stond bekend om haar looks, charmes en... hersenknobbel. Ze sprak negen talen! Beauty, brains en een keizerrijk waar je 'u' tegen zegt. Daar maken we een diepe buiging voor.

#2. Aletta Jacobs

Jij komt ook vast uit een dorp/stad waar een straat naar haar is vernoemd. En dat is niet voor niks. Alle meiden die vandaag de dag naar de uni kunnen, hebben dat te danken aan Aletta. Zij schreef in de negentiende eeuw op haar zeventiende een brief naar de minister. Hierin vroeg ze hem of ze mocht studeren aan de universiteit voor arts. Ze kreeg toestemming. Bam!

Daarnaast werd ze het boegbeeld voor de eerste feministische golf en streed ze voor kiesrecht voor vrouwen. Dat kwam er in 1919.

#3. Simone de Beauvoir

Haar bekendste uitspraak is: 'Je wordt niet als vrouw geboren. Je wordt vrouw gemaakt.' Hiermee bedoelt ze dat er geen verschil is tussen man en vrouw qua brains of skills, maar dat sommige mannen dit wel zo willen laten lijken...

Deze Franse filosofe bracht in 1949 het boek 'De Tweede Sekse' uit waarin ze op pijnlijke wijze het verschil tussen man en vrouw duidelijk maakte door middel van voorbeelden uit de geschiedenis van de mens.

#4. Coco Chanel

Blij dat je als meisje niet altijd een rokje aan hoeft te doen? You can thank miss Chanel. Zij introduceerde in de jaren twintig van de vorige eeuw (roaring twenties) collecties met broeken en pakken voor de vrouw.

Ook is ze een boegbeeld voor iedere zakenvrouw. Ze bouwde een mode-imperium op dat nog altijd toonaangevend is. It's all about fashion.

#5. Rosie de Riveter

Verrassing: Rosie bestaat niet echt! Ze werd het symbool voor alle vrouwen in Amerika die tijdens de tweede wereldoorlog in de fabriek gingen werken. Manlief zat namelijk met een soldatenhelm aan de andere kant van de oceaan en de economie moest toch draaiende blijven. Automonteur een beroep voor alleen maar jongens? Give me a break.

#6. Malala Yousafzai


(Foto: ANP)

Hier kan iedereen gewoon naar school, maar dat is niet overal ter wereld zo. Dat maakt Malala boos en daarom zet ze zich al jaren in voor gelijk onderwijs voor meisjes. In 2014 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Shocking: in 2012 pleegde de Taliban een aanslag op haar. Ze overleefde dit ternauwernood, maar moest wel haar land ontvluchten. Ondanks alles gaat ze gewoon door. Lef!

#7. Emma Watson


(Foto: ANP)

'Hermelien' is niet alleen te zien op het witte doek. Ze is ook grondlegger van de #HeForShe-beweging. Feminisme is volgens Emma niet alleen voor vrouwen, ook mannen kunnen zich inzetten voor gelijke rechten. Come on, guys.

Watson verraste vriend en vijand met haar emotionele speech voor de VN in 2014. Een deel daarvan kun je hier checken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#8. Beyoncé


(Foto: ANP)

Lady Bey mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. In navolging van andere popiconen zoals Madonna en Lady GaGa is deze dame een belangrijk boegbeeld voor de strong independent woman.

Ze noemt zichzelf a modern day feminist en zingt onder meer over vrouwelijke seksualiteit en onafhankelijkheid. Eén ding is duidelijk: deze queen laat niet met zich sollen.


Ster advertentie
Ster advertentie