3FM nieuws

Waarom verandert alles wat Beyoncé aanraakt in goud?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom verandert alles wat Beyoncé aanraakt in goud?

Afgelopen week was Beyoncé jarig, 36 jaar werd ze. Mijn hele tijdlijn stond bomvol met felicitaties en zo ongeveer alle toonaangevende artiesten wijdden er een post aan. Ik vroeg me toen af hoe Bey zó ontzettend succesvol geworden is. Ik zoek de antwoorden bij een aantal Beyoncé-fans, in de hoop dat zij mij dit kunnen uitleggen.

Ik vind Beyoncé heel cool, ze is niet alleen een indrukwekkende verschijning maar de wereld om haar heen boeit haar ook nog eens. Ze zet zich in voor anderen, schrijft vette nummers en is een succesvol zakenvrouw. Toch vroeg ik me af hoe het komt dat ze als een soort godin aanbeden wordt. Echte chart toppers heeft ze al effe niet meer gehad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Justin Bieber of Rihanna, die wel weken op nummer één staan. Als ze iets uitbrengt, dan is het wel enorm vooruitstrevend, maar een échte hit, die bovenaan in de lijsten staat lijkt uit te blijven. Wat maakt haar dan anders dan andere artiesten die wél hits scoren? Samen met haar Nederlandse fans ga ik opzoek naar de succesformule van de zangeres.

1. Ze kan zingen én dansen tegelijk

Queen Bey is een echte duizendpoot. Mandy is een van de fans die ik sprak. Ze heeft een tattoo van Beyoncé en luistert de hele dag naar niets anders. "Ze springt boven iedereen uit. Ze raakt me enorm. Ze is de enige artiest die mij letterlijk kippenvel kan bezorgen. Ze heeft de stem van duizenden vrouwen, ze straalt kracht uit en weet wat ze wil." Ook Lize is al fan van het eerste uur. "Het meest bijzondere aan haar vind ik dat ze moeiteloos alle zangnoten kan halen. Of ze nu aan het springen is, op haar kop uit de lucht naar beneden komt of gewoon op het podium staat. Haar zang is altijd goed."

2. Ze is een perfectionistische zakenvrouw

"Beyoncé is een echte zakenvrouw", vertelt Lize. "Niets wat ze doet gebeurt per ongeluk, alles is uitgedacht en ze heeft daarbij de touwtjes in handen. Bij alles wat ze doet is ze betrokken, zo blijkt uit haar behind the scenes video's. Van de belichting tot het monteren van een videoclip. Ze is een harde werker en ook perfectionistisch." Judith is ook groot fan van de zangeres. "Je hoort via verhalen hoe hard ze werkt om haar doel te bereiken. Dat inspireert mijzelf ook om hard te werken voor wat ik wil. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel slim dat ze privéfoto's deelt. De fans smullen daarvan en zo blijft ze de paparazzi voor."

3. Ze heeft de koninginnenstatus aan haarzelf te danken

Maar waarom wordt ze dan neergezet als een soort godin of koningin? Lize denkt dat dat voornamelijk door haarzelf komt. "Beyoncé wordt vaak neergezet als een godin en dat heeft ze voor een groot deel aan zichzelf te danken. Ze heeft al jaren de bijnaan Queen B, maar die neemt ze naar mijn mening soms wat te serieus. In haar video's zet ze zichzelf neer als een koningin waar iedereen voor moet buigen. Het past natuurlijk wel bij haar imago, maar gaat soms wel wat ver."

Volgens Mandy komt de godinnenstatus van Bey vooral omdat ze een voorbeeldvrouw is voor veel mensen. "Iedereen herkent zich in wat zij neerzet. Van een Survivor tot Independent Woman en van een Broken Heart tot I Was Here. Iedere keer weer verbaas ik mezelf erover hoe doordacht ze alles doet, tot in perfectie."

4. Ze maakt op een goede manier gebruik van haar macht

Oké, maar toch blijf ik me afvragen waarom ze dan als een soort god aanbeden moet worden. Zo leek 't bijvoorbeeld bij haar optreden tijdens de Grammy's, zie het GIF'je hierboven. Ze kan zichzelf wel zo neerzetten, maar dan moet je ook nog de mensen hebben die je ook zo aanschouwen. De drie fans hebben een aantal belangrijke punten wat B nog extra speciaal maakt. Fan Judith waardeert de betekenissen achter haar tracks en video's. "Ik waardeer het dat ze haar eigen ding doet. Alles wat ze maakt heeft een betekenis, soms is die betekenis gewoon lol hebben, maar meestal zit er een diepere betekenis achter. Daarnaast is ze niet alleen een zangeres en danseres maar een echte kunstenares."

Ook Mandy vindt het bijzonder dat ze alles zo doordacht brengt. "Beyoncé is een vrouw waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Wees trouw, niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf. Haal kracht in jezelf naar boven om zo boven jezelf uit te stijgen. Slay!" Lize vindt het ook een goede zaak dat Beyoncé moeilijke punten aanpakt in haar nummers, al had ze dat wel eerder mogen doen. "Ik vind het laatste album, Lemonade, onwijs sterk. Ze maakt hier eindelijk gebruik van haar macht, door op te komen voor het donkere ras. Dit had ze in mijn ogen al veel eerder mogen doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het moge duidelijk zijn: voor zo'n hoge status hoef je dus helemaal geen hitmachine te zijn. Beyoncé is een voorbeeld voor veel mensen en straalt kracht uit. Daarbij is ze niet bang haar mening te verkondigen en op artistieke wijze problemen uit de maatschappij te belichten. Een gouden combi voor werelddominatie!

Ster advertentie
Ster advertentie