3FM nieuws

Awol Erizku (29) is de kunstenaar achter Beyoncé's extravagante babyfoto's

  1. Nieuwschevron right
  2. Awol Erizku (29) is de kunstenaar achter Beyoncé's extravagante babyfoto's

Beyoncé brak alle records op Instagram toen ze in februari een hoogzwangere foto van zichzelf plaatste. Ze kreeg meer dan 11 miljoen likes. Vandaag postte ze opnieuw een prachtig plaatje, in dezelfde kleurige en fleurige stijl, en maakte ze officieel de namen van haar tweeling bekend (Sir Carter en Rumi). Wij vroegen ons af wie de kunstenaar is achter de lens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Awol Erizku

De man achter deze kunstwerkjes heet Awol Erizku, een 29-jarige fotograaf, schilder, beeldhouwer en muzikant uit Ethiopië. Hij groeide op in The Bronx in de Verenigde Staten en behaalde zijn masters of fine art and photograhy aan de Yale University (een van de beste universiteiten van Amerika). Sindsdien fotografeert hij onder andere voor Vogue en The New Yorker.

© Mark Wrice

Girl with a Bamboo Earring

Awol Erizku is geen onbekende in de kunstscène. Hij maakt toonaangevende dingen, ook al voordat Beyoncé zich door hem liet fotograferen en een like-kanon werd op Instagram. Awol Erizku richtte zich met zijn kunst vooral op de witte esthetiek die domineert in de kunstwereld. Een bekend werk van hem is Girl with a Bamboo Earring, een knipoog naar het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, een beroemde Hollandse schilder uit de Gouden Eeuw. Zijn laatste tentoonstelling heet Make America Great Again.

© Awol Erizku
© Awol Erizku

Foto's Beyoncé

Awol Erizku wil niet dat we hem kennen als de man die de foto's maakte van Beyoncé. Hij laat dan ook niet veel los over zijn samenwerking met haar. In een interview met Vanity Fair zegt hij:

"I know it's easy to slap a clickbait title on it, but you've got to understand: if there's anything Beyoncé in the headline, I'm just not really interested. I just don't want - I wouldn't want to see an article be like 'Beyoncé photographer says this.' "

Sorry Awol, dat we Beyoncé noemen in de titel van dit stuk, maar dankzij haar hebben we jouw werk nu leren kennen. Meer kunst van Awol Erizku zien? Check zijn Tumbl.

Ster advertentie
Ster advertentie