HUMAN

De angst van BMX'er Daniël Wedemeijer is ver te zoeken

foto: http://031bmx.blogspot.nl/2012/04/
  1. Nieuwschevron right
  2. De angst van BMX'er Daniël Wedemeijer is ver te zoeken

“Als ik op m’n bek ga, wil ik het nog een keer proberen.”

Bij 3FM Tussenuur, NPO3, FunX, NOS en Club Hub is van 26 januari t/m 2 februari de #adrenalineweek. In deze week onderzoeken we hoe ver we gaan om een kick te ervaren. Aanleiding voor dit alles is de documentaire Living to the Max (kijk de film hier).

Een van de drie hoofdrolspelers in deze docu, waarin in totaal drie dare devils worden gevolgd, is Daniël Wedemeijer (28). Hij is één van de bekendste BMX’ers van Nederland.

“Op mijn veertiende vroeg ik een BMX voor mijn verjaardag. Die wilde ik, omdat iedereen er een had. Ik begon met oefenen en deed freestyle stunts. Ik dacht dat ik een eigen sport had ontwikkeld, maar later kwam ik erachter dat het een bestaande sport was. Twee jaar later was ik zo goed dat ik wedstrijden ging rijden. Nu train ik elke dag en is BMX mijn leven.”

Thrillseeker

En daar horen natuurlijk risico’s bij. In de documentaire Living to the Max gaan de makers op zoek naar thrillseekers. “Dat ben ik wel", vertelt Daniël. “In de documentaire zie je dat ik net voor een wedstrijd in Montpellier op het laatste moment nog even een truc probeer. Ik wil op het hek bij het publiek springen en val. Je ziet hoeveel pijn ik heb en dat ik geholpen wordt door mensen van de EHBO.

“Maar op dat moment ben ik helemaal niet met pijn bezig. Ik baal omdat de trick niet gelukt is en baal dat ik geblesseerd ben en het niet nog een keer kan proberen. Ik ben niet bang om meer pijn te ervaren. Mijn angst is ver te zoeken. Dat vind ik fijn.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik ga verder dan anderen'

De docu draait om het ervaren van adrenaline. "Daar heb ik elke dag mee te maken. Een nieuwe trick leren, het doen, de reacties van het publiek; dat levert allemaal adrenaline op. Om dat te ervaren, ga ik misschien verder dan anderen.

In de docu zie je dat gevoel voor adrenaline is aangeboren. De één ervaart nou eenmaal eerder angst dan de ander. Daniël: “Ik was als kind een thrillseeker. Toen ik zeven was, deed ik al mee aan kartwedstrijden. Mijn pa deed dat ook. Ook klom ik tot in de top van de bomen. Ik was niet bang.”

(Foto: Rutger Pauw)

De dood in de ogen kijken

“Een psychiater omschrijft adrenaline in de docu als de dood in de ogen kijken. Ik zie dat niet zo. Dat is precies het verschil tussen wat een buitenstaander ziet en wat ik zie. Ik doe deze sport elke dag. Ik doe iets waar ik controle over heb. Maar er zitten wel risico’s aan. Zo heb ik in bijna al mijn lichaamsdelen al een keer iets gebroken. Dat is voor mij part of the deal.

“Er zijn veel mensen die niet begrijpen waarom ik een extreme sport doe. Mijn ouders hebben er heel lang over gedaan om het te begrijpen. Dan ging ik op m’n bek en wilde ik de trick nog een keer proberen. Maar dat hebben alle mensen die een extreme sport doen. Een bokser wordt ook helemaal in elkaar geramd, en staat de volgende dag weer in de ring.”

(Foto: Aaron Zwaal)

Uren tafelen met een wijntje

“Iedereen is anders. Zo zou ik niet uren aan tafel kunnen zitten met wat borrelhapjes en een glas wijn. Iedereen heeft een andere norm voor normaal. Mijn moeder zegt altijd: Doe rustig aan en normaal doen. Maar voor mij is dit een normaal leven. Voor anderen is uren op de bank zitten een normaal leven.

"Je kan nooit voor anderen bepalen wat normaal is, wat goed is. En dit is voor mij goed. Hier word ik gelukkig van.”

Van vrijdag 26 januari tot vrijdag 2 februari is het #adrenalineweek bij 3FM, FunX, NPO 3, NOS op 3 en Club HUB. Dit vanwege de 3DOC: Living To The Max (Human), over extreme sporten en de psychologie van thrillseekers. Ontdek hier waar wat voor adrenalinejunk jij bent.

Ster advertentie
Ster advertentie