HUMAN

Joram gaat op zoek naar de perfecte dag

  1. Nieuwschevron right
  2. Joram gaat op zoek naar de perfecte dag

Weet jij hoe je blij wordt? En bestaat er zoiets als een perfecte dag? Dat wilde Alina (18) uit Amersfoort graag weten. KNOW SHIT-host en 3FM-dj Joram Kaat vond dat zo'n goeie vraag, dat hij met Alina op onderzoek ging.

Lou Reed van The Velvet Underground zong er al over: de perfecte dag. Maar kan dat eigenlijk wel, de perfecte dag meemaken? En zo ja, zijn dat dagen die je gewoon overkomen, of heb je daar zelf enige invloed op?

Het zijn vragen waar Alina van het Luzac College uit Amersfoort mee rondloopt, zo blijkt. Wel had ze al bedacht dat wanneer je de perfecte beleeft dat je ervaringen van geluk zal moeten meemaken, van blijdschap dus. Daarom vraagt ze zich ook af hoe je blij wordt, want als je dat kan sturen, dan zou je zomaar een perfecte dag kunnen creëren, toch?!

Lachen kun je leren

En dus duiken Joram en Alina in de wereld van dopamine en endorfine, twee stofjes die in je brein van invloed zijn op het ervaren van een bepaald geluksgevoel en blijdschap.

De aanmaak van die twee stofjes kun je op allerlei manieren stimuleren. In die zin kun je dus sturen of je blij wordt of geen last meer hebt van dagelijkse stress. En één manier om blij te worden is door te lachen. En dat kun je dus leren, ontdekken Joram en Alina bij lachcoach Saskia.


(Het was best awkward af en toe)

Positieve handvatten

Hoe awkward de lachworkshop ook is, Alina en Joram leren dat je blij wordt door te lachen en dat je dat kunt beïnvloeden. In die zin kun je dus denken dat je ook invloed kan uitoefenen op het beleven van een perfecte dag. Of dat laatste uberhaupt bestaat, een perfecte dag, leggen ze voor aan Marjolein en Jochem die zich op de Universiteit Twente bezighouden met positieve psychologie.

Zij geven Alina en Joram handvatten om betekenis aan een dag te geven. Hoe je dus van alles wat er gebeurt op een dag de zonnige kant in te zien. Hoe positieve psychologie in zijn werk gaat, zien Joram en Alina vervolgens op een school voor mensen met een beperking. Daar ontmoeten ze Justin, die in een rolstoel zit en zijn eigen ideeën heeft over een perfecte dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heb je ook een vraag voor KNOW SHIT? Laat het dan weten in de comments op YouTube, mail naar tussenuur@3fm.nl of vul het formulier hieronder in.

Ster advertentie
Ster advertentie