3FM Serious Request

Monique en Anke verloren hun moeder en zus aan de gevolgen van ALS

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Monique en Anke verloren hun moeder en zus aan de gevolgen van ALS

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Monique en Anke weten als geen ander hoe het is om met deze ziekte geconfronteerd te worden. De zussen zijn begin twintig wanneer hun moeder last krijgt van haar voeten. Na een bezoek aan de huisarts volgen verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat ze ALS heeft. Na een slopend ziekbed van tweeënhalf jaar overlijdt hun moeder. Vijf jaar later krijgt de familie wederom slecht nieuws: ook oudste zus Sandra heeft ALS. Wijnand ging langs bij de zussen.

Impact van ALS op de familie

“Monique, je moet naar huis komen. Mama heeft de uitslag.” Monique en Anke hebben tot dat moment nog nooit van ALS gehoord. Al snel komen ze erachter dat ze een zware periode tegemoet gaan. “Ik ben een tijdje minder gaan werken zodat ik voor haar kon zorgen. Als dochter word je in plaats daarvan een zorgverlener. Mama heeft altijd voor ons gezorgd, en nu draaien we dat stukje om.” vertelt Anke.

Quote

Ik herinner me vooral dat ze zo hulpeloos in een stoel zat. Ze kon helemaal niks meer, zelfs haar eigen speeksel doorslikken lukte niet.

Anke

De moeder van Monique en Anke kreeg te horen dat ze nog drie tot vijf jaar te leven had, maar overleed al na tweeënhalf jaar. Vijf jaar later krijgt oudste zus Sandra opeens last van haar vingers bij het snijden van het brood in de supermarkt waar ze werkte. “Ik dacht: shit, niet weer. Het kan toch niet?” vertelt Monique. Helaas blijkt het toch waar te zijn: ook Sandra heeft ALS. Ze overlijdt op 38-jarige leeftijd, vijf maanden na het krijgen van de diagnose.

Quote

Alles wat we hebben meegemaakt, gunnen we niemand.

Anke

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland, die onderzoek doet naar de oorzaak en behandeling van de ziekte en hulpmiddelen biedt aan ALS patiënten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie