3FM Serious Request

Wijnand Speelman vertelt alles over zijn reis naar Nigeria voor 3FM SR17

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnand Speelman vertelt alles over zijn reis naar Nigeria voor 3FM SR17

3FM-dj Wijnand Speelman reisde in oktober 2017 naar Nigeria om daar te zien hoe het Rode Kruis hard werkt om families te verenigen. Hij sprak daar met Rode Kruis-hulpverleners, maar ook met mensen als Saratu en Imama, die al jaren op zoek zijn naar hun vermiste familieleden. Hieronder lees je hoe hij zijn reis ervaren heeft .

Het begin van je reis was meteen vrij heftig, he?
"Ja, ik kwam aan Abudja, de zakelijke hoofdstad van Nigeria, en de volgende dag zouden we doorreizen naar Yola. Die ochtend kreeg ik een pushmelding dat er een bomaanslag was gepleegd. Toen dacht ik wel echt 'fuck, waar komen we in terecht'.

Toen we aankwamen in Yola vroegen we naar de aanslag, maar de mensen daar vroegen 'Welke aanslag? Dit gebeurt hier elke dag, het komt alleen bijna nooit in het nieuws.' Dat was meteen een reality check. HOE stil is deze ramp? De strijd tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger bereikt ons al bijna nooit, maar het nieuws over alle ouders en kinderen die van elkaar gescheiden zijn dus al helemaal niet."

Kun je je enigszins voorbereiden op zo'n week?
"Nee. Echt niet. Je hoort wel eens verhalen over oorlog, aanslagen en ontvoeringen in het nieuws, maar tijdens zo'n reis met het Rode Kruis duik je echt die wereld in. Het verschil tussen onze wereld en de wereld die ik tegenkwam in Nigeria is zo groot. De waarde van je eigen familie wordt meteen duidelijk, ik ben zo bevoorrecht dat mijn ouders nog samen zijn en dat ze nog leven. Ik kan hen bellen, met ze afspreken voor Sinterklaas en kerst... Dat soort dingen interesseert die mensen in Nigeria helemaal niet. Zij willen gewoon weten of hun ouders nog leven, of ze hen ooit nog zullen zien. Het is bizar om te beseffen dat dit gewoon hun dagelijks leven is."

Foto: Merlijn Stoffels
Foto: Merlijn Stoffels

Kun je beschrijven wat het Rode Kruis doet in landen als Nigeria?
"Het Rode Kruis houdt zich bezig met het registeren en opsporen van mensen die op zoek zijn naar elkaar. Zij reizen langs dorpen en vluchtelingenkampen om foto's te maken van mensen die hun familie kwijt zijn. Daarmee reizen ze verder naar andere plekken om te kijken of er mensen zijn die meer weten over de locatie van die vermiste familieleden. Als dit lukt, brengt het Rode Kruis de familie in contact door middel van geschreven boodschappen, telefoontjes en soms zelfs een echte hereniging."

Waar zamelen we dit jaar precies geld voor in met 3FM Serious Request?
"Het Rode Kruis heeft dus het systeem ter beschikking, maar bij lange na niet genoeg middelen om iedereen te kunnen helpen. Er zijn meer vrijwilligers nodig, meer auto's, brommers, telefoons... Je zit nu in zo'n vluchtelingenkamp met 20 mensen rondom één mobiele telefoon te wachten tot je heel kort mag bellen met iemand. Er is gewoon te weinig geld om het werk echt goed te kunnen uitvoeren. Momenteel herenigt het Rode Kruis vooral kinderen en ouders, maar ze willen ook ouderen, mindervaliden en andere familieleden helpen.

Eigenlijk is het alsof je een ijsblok wilt laten smelten, maar je verwarming komt maar tot tien graden. Het ijsblok smelt wel, maar niet snel genoeg, en buiten is het ook nog eens aan het vriezen. De oorlog gaat gewoon door. Het Rode Kruis wil dat ijsblok weg hebben en ze weten precies hoe het moet. Het kan alleen nog veel beter. Met meer geld kunnen er meer mensen geholpen worden."

Wat is je het meest bijgebleven van deze reis?
"Twee dingen! De hereniging tussen Maryam en Abbas is de eerste, daarvan dacht ik van tevoren al dat ik me echt als Robert ten Brink zou gaan voelen, helemaal All You Need Is Love-stijl. Toen we ernaar toe reden was Maryam, de moeder, al ontzettend opgetogen, echt mooi om te zien. Toen we haar zoon aan zagen komen begon ze te rennen en toen voelde het alsof alle liefde van de hele wereld ineens allemaal op die plek samenkwam.

Het is zo bijzonder dat twee mensen elkaar na drie jaar weer in de armen kunnen sluiten. Hun verhalen, het moment... Het schiet allemaal door je hoofd op dat moment. Iedereen stond met tranen in zijn ogen, het is echt een explosie van vreugde. Het voelde heel bevoorrecht dat ik daarbij mocht zijn."

"Tegelijkertijd is zo'n reis ook ontzettend confronterend. Je praat met mensen die voor het eerst een teken van leven krijgen van familie, die héél graag naar huis willen. Ik hoorde een jongen door de telefoon tegen zijn moeder zeggen, 'Ik wil dat je me op komt halen, mama. Alsjeblieft.'

En dan hoor je dat die moeder zegt dat er geen geld voor is, dat het niet kan. Het is verschrikkelijk dat zoiets niet kan omdat er geen geld is, en dat is voor mij de essentie van dit jaar. Laten we ervoor zorgen dat het Rode Kruis dit vaker mogelijk kan maken."

Wat wil je meegeven aan de mensen die dit lezen?
"Denk na over hoe belangrijk het voor jou is dat je je ouders kunt bellen. Dat je bij je vader en moeder langs kunt gaan, dat ze voor je zorgen als je ziek bent. Dat je je pijn en verdriet met hen kunt delen, maar ook je geluk. Vier miljoen ouders en kinderen snakken naar dat gevoel. Ze willen het zó graag hebben, na al die verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt. Dat kunnen wij mogelijk maken dit jaar, met 3FM Serious Request!"

Foto: Merlijn Stoffels

Hoe kun jij helpen?

Natuurlijk kun je in de week van 3FM Serious Request jouw favoriete plaatje aanvragen in ruil voor een donatie, maar je kunt ook rechtstreeks geld doneren via 3FM.nl/doneer en giro 661. Daarnaast kun je in de webshop toffe 3FM Serious Request-merchandise kopen en gaat binnenkort ook de veiling open, waar je kunt bieden op toffe items van BN'ers. Alle opbrengsten hiervan gaan naar 3FM Serious Request.

Ster advertentie
Ster advertentie