3FM Serious Request

Pamela werkt iedere dag keihard om families in Nigeria te herenigen

  1. Nieuwschevron right
  2. Pamela werkt iedere dag keihard om families in Nigeria te herenigen

Ook dit jaar zet 3FM Serious Request zich, samen met het Rode Kruis, in tegen een stille ramp: het samenbrengen van verscheurde families in conflictgebieden. 3FM-dj Wijnand Speelman reisde in oktober 2017 naar Nigeria en sprak daar met Pamela. Zij werkt dag in, dag uit keihard om families te herenigen.

Pamela en haar werk

Pamela is hoofd van het Restore Family Links-programma van het Rode Kruis. Ze werkt op een Rode Kruis-basis in Yola, een stad in Noordoost Nigeria. Daar stuurt ze een team van meerdere medewerkers en vrijwilligers aan.

Wijnand: "Pamela en haar team zijn constant op zoek naar mensen die iemand anders zoeken. Ze werken voor het ICRC, het internationale Rode Kruis, wat actief is in conflictgebieden. Het ICRC werkt ook samen met het Nigeriaanse Rode Kruis omdat die hulpverleners zich, als Nigerianen zijnde, vrijer kunnen bewegen in de gebieden die nog gevaarlijk zijn."

Foto: Merlijn Stoffels

Tienduizend mensen zijn op zoek naar familie

Met name in Noordoost-Nigeria is het dus nog steeds erg gevaarlijk. Veel mensen vluchten naar het gebied rondom Yola omdat het daar nog relatief veilig is. Deze mensen verblijven daar vaak in opvangkampen zolang het geweld voortduurt. Dit is ook waarom het Rode Kruis in deze regio hun basis heeft gevestigd: ze kunnen zo iedereen in de vluchtelingenkampen registreren en met die namen op zoek naar vermiste familieleden.

De situatie in zo'n vluchtelingenkamp is vaak uitzichtloos. Als je dan ook nog eens je familie kwijt bent en jezelf moet zien te redden, is het nog vele malen heftiger. Zeker als kind heb je je ouders nodig voor eten, drinken, kleding en schoolgeld.

Foto: Merlijn Stoffels
Foto: Merlijn Stoffels

Alleen al in Nigeria zijn er ruim tienduizend mensen op zoek naar vermiste familieleden. Pamela is blij dat 3FM Serious Request zich inzet voor deze bevolkingsgroep: "Het is erg belangrijk dat we dit doen, er zijn ontzettend veel mensen gescheiden van hun geliefden. We proberen zoveel mogelijk te helpen, maar we hebben te weinig vrijwilligers en voertuigen beschikbaar voor al deze families."

Contact leggen

Samen met Wijnand bezocht Pamela een van de kampen waarin de vluchtelingen nu wonen. De hulp van Pamela en haar team zorgt voor nieuwe mogelijkheden in het leggen van contact. Mensen hebben daar geen telefoons of andere communicatiemiddelen tot hun beschikking, dus regelt het Rode Kruis die voor hen. Wijnand: "Het begint allemaal met informatie opnemen en foto's maken. Dat wordt in een database gezet en als ze iemand terugvinden, wordt er een eerste vorm van contact geregeld."

Foto: Merlijn Stoffels
Foto: Merlijn Stoffels

Dat kan in de vorm van een geschreven boodschap, maar soms worden er ook telefoontjes gepleegd. Als de mensen maar van elkaar weten dat hun vermiste geliefde oke is. In sommige gevallen wordt er ook een echte hereniging mogelijk gemaakt door het Rode Kruis.

Foto: Merlijn Stoffels
Foto: Merlijn Stoffels

De volgende stap: een hereniging

Het organiseren van een hereniging gebeurt vooral voor jonge kinderen die hun ouders kwijt zijn. Pamela: "We proberen altijd hun ouders te vinden, maar als dat niet lukt brengen we hen soms ook bij andere familieleden, zoals ooms of tantes. Daarnaast willen we ook zoveel mogelijk zwangere vrouwen en ouderen herenigen met hun familie."

Door het beperkte budget kan het Rode Kruis niet voor iedereen zo'n hereniging organiseren. In die gevallen proberen ze zoveel mogelijk informatie te verzamelen over iemand en daarmee in ieder geval contact te leggen met hun familie.

In het geval van Maryam en haar zoon Abbas is dit allemaal gelukt! In de video hieronder zie je hoe zij elkaar na drie jaar weer in de armen sluiten (op 1:16 minuten).

Waarom is het belangrijk dat wij in actie komen?

Pamela: "Het kost ontzettend veel tijd, veel moeite, veel geld... Maar het is zo de moeite waard! Je ziet hoe gelukkig mensen zijn als ze hun geliefden terugvinden. Je wilt zoveel mogelijk kunnen doen voor zoveel mogelijk mensen. We hebben veel opties voor nieuwe familieherenigingen, maar er is gewoon niet genoeg geld voor."

Met het geld van 3FM Serious Request wil het Nigeriaanse Rode Kruis haar hulpverleningsprogramma uitbreiden. Nieuwe voertuigen om mee te reizen, meer hulpverleners inschakelen en nieuwe gebieden bereiken. Pamela: "Het gaat niet alleen om Noordoost-Nigeria, maar ook om andere landen in Afrika. Wij hebben ruim tienduizend mensen geregistreerd staan, maar er zijn nog ontzettend veel plekken waar we niet geweest zijn. Daar zitten nog duizenden mensen die hun geliefden kwijt zijn en die we graag willen helpen."

Foto: Merlijn Stoffels

Hoe kun jij helpen?

Al met een klein bedrag kun jij helpen om vermiste families bij elkaar te brengen. Al vanaf drie euro kan het Rode Kruis contact leggen tussen familieleden die elkaar zijn kwijtgeraakt. Denk bijvoorbeeld aan het bezorgen van een brief of het opzetten van een telefoongesprek.

Voor 50 euro regelt het Rode Kruis basisvoorzieningen voor een kind dat er alleen voor staat, voordat het terug naar huis kan. Denk aan eten, drinken en kleren. Voor 300 euro kan het Rode Kruis een kind terugbrengen naar zijn familie in een ander land of gebied.

Foto: Merlijn Stoffels

Hoe het werkt

Natuurlijk kun je in de week van 3FM Serious Request jouw favoriete plaatje aanvragen in ruil voor een donatie, maar je kunt ook rechtstreeks geld doneren via 3FM.nl/doneer en giro 661. Binnenkort gaan de 3FM Serious Request Webshop en Veiling ook open, waar je kunt bieden op toffe items van Bekende Nederlanders én toffe 3FM Serious Request-merchandise kunt kopen. Alle opbrengsten hiervan gaan naar 3FM Serious Request.

Ster advertentie
Ster advertentie