3FM Serious Request

Saratu raakte 2 van haar kinderen kwijt, maar redde 22 anderen

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Saratu raakte 2 van haar kinderen kwijt, maar redde 22 anderen

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-dj Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Nigeria om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn de conflicten in dit land. Hij bezocht verschillende mensen die op zoek zijn naar familieleden. Hieronder lees je het verhaal van Saratu, een vrouw die twee van haar kinderen kwijt is geraakt.

Vluchten voor Boko Haram

Saratu's verhaal is ontzettend heftig. Ze moest meerdere keren vluchten voor Boko Haram en vertelt aan Wijnand dat ze heeft gezien hoe honderden dorpsgenoten werden vermoord en ontvoerd. Toen ze naar een andere plek vluchtte, moest ze zichzelf in leven houden met bijna niets: mensen aten gras om te overleven en kinderen dronken urine omdat er geen water was.

Tijdens het vluchten verloor ze haar zes kinderen, waarvan ze er vier zelf weer heeft kunnen opsporen. Twee van Saratu's dochters zijn nog steeds vermist: Nonso van tien jaar en Jummai van zes jaar. Saratu weet bijna 100% zeker dat ze zijn gekidnapped door Boko Haram.

Foto: Merlijn Stoffels

Andere kinderen

Tijdens het vluchten raakte Saratu haar eigen kinderen kwijt, maar was ze moedig genoeg om de kinderen van anderen mee te nemen. Volgens Wijnand gebeurt dit vaker in dit soort situaties. Als je achtergebleven mensen tegenkomt, neem je ze mee. Vaak heb je op het moment van vluchten geen kans om op anderen te letten.

Wijnand: "Als Boko Haram je dorp binnenvalt, schiet je in de survivalmodus. Je moet gewoon rennen voor je leven, je denkt nergens anders aan. Saratu deed hetzelfde, maar kwam een stuk verderop 22 kinderen tegen in het bos. Ze heeft hen meegenomen, ze allemaal gered. Maar uiteindelijk heeft ze dus nooit meer iets gehoord van haar eigen dochters."

Hoe vind je een ontvoerd kind?

Wijnand vertelt dat het Rode Kruis momenteel op zoek is naar Saratu's dochters. "Ze denkt zelf dat ze ontvoerd zijn door Boko Haram, wat betekent dat ze dan dus ook niet zomaar los in een dorp rondlopen. Het is erg lastig zoeken. Het gebeurt gelukkig ook vaak dat kinderen ontsnappen of vrijgelaten worden, dus er blijft hoop."

Het Rode Kruis blijft zoeken naar Nonso en Jummai, onder andere door kampen te bezoeken waar ook mensen uit Saratu's dorp zitten. Het zou kunnen dat die mensen meer weten over waar haar dochters nu zijn.

Foto: Merlijn Stoffels

Help mee

Natuurlijk draait het niet alleen om mensen in Nigeria, maar om heel veel landen waarin families uit elkaar gerukt worden door conflicten en natuurrampen. Met 3FM Serious Request 2017 zamelen we geld in voor het Rode Kruis zodat zij de middelen hebben om nog meer families te herenigen.

Hoe jij kunt helpen? Je kunt met familie of vrienden in actie komen, geld doneren, een plaatje aanvragen of iets kopen in de webshop en veiling (die snel online komen). Elke euro telt: al vanaf drie euro kan het Rode Kruis contact zoeken met een vermist familielid. Breng ze weer samen!

Ster advertentie
Ster advertentie