3FM Serious Request

Imama verloor haar broertje en moeder toen ze vluchtte voor Boko Haram

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Imama verloor haar broertje en moeder toen ze vluchtte voor Boko Haram

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-dj Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Nigeria om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de conflicten in dit land. Hij raakte in gesprek met Imama, een 13-jarig meisje die haar moeder en broertje kwijt is geraakt tijdens het vluchten voor gevechten in haar dorp.

Gastouders

Drie jaar geleden kwam Imama terecht in Yola nadat ze vluchtte voor een aanval van Boko Haram in haar dorp. Vlakbij haar huis werd er iemand neergeschoten, in elkaar geslagen en vermoord. Imama vluchtte samen met haar broertje richting Magdali, maar raakte hem onderweg kwijt in de chaos. Ze probeerde naar hem en haar moeder te zoeken, maar zonder resultaat.

Ze reisde door naar Yola, waar ze in huis werd genomen door een politieagent. Daar krijgt ze nu te eten, heeft ze een bed en kan ze naar school. Haar gastvader belde het Rode Kruis om te vragen of zij Imama's moeder konden opsporen.

Bomaanslag

Imama verwacht het ergste voor haar moeder, ze heeft al drie jaar geen teken van leven van haar vernomen. Wijnand: "Het pijnlijke is dus dat ze explosies heeft gehoord op de markt waar haar moeder aan het werk was. Ze is niet op tijd thuisgekomen. Imama moest vluchten en kon daarna op geen enkele manier meer nagaan wat er met haar moeder gebeurd is."

Imama is verdrietig. Ze is blij dat ze bij een gastgezin in huis mag wonen, maar mist haar familie ontzettend veel. Het Rode Kruis is op zoek gegaan naar haar moeder met foto's en informatie over Imama.

Foto: Merlijn Stoffels

De hereniging

Tijdens 3FM Serious Request 2017 bleek dat in de afgelopen anderhalve maand de moeder van Imama is gevonden en dat ze haar hebben kunnen herenigen met haar dochter. Wijnand Speelman zat met Eric Corton in de studio toen hij voor het eerst deze bijzondere beelden zag.

Help mee

Natuurlijk draait het niet alleen om mensen in Nigeria, maar om heel veel landen waarin families uit elkaar gerukt worden door conflicten en natuurrampen. Met 3FM Serious Request 2017 zamelen we geld in voor het Rode Kruis zodat zij de middelen hebben om nog meer families te herenigen.

Hoe jij kunt helpen? Je kunt met familie of vrienden in actie komen, geld doneren, een plaatje aanvragen of iets kopen in de webshop en veiling (die snel online komen). Elke euro telt: al vanaf drie euro kan het Rode Kruis contact zoeken met een vermist familielid. Breng ze weer samen!

Ster advertentie
Ster advertentie