3FM Serious Request

Henk (57) heeft PLS, een aan ALS verwante ziekte

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk (57) heeft PLS, een aan ALS verwante ziekte

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Eén van de patiënten waar dit jaar geld voor wordt opgehaald is de 57-jarige Henk Lunsing. Henk heeft PLS, een aan ALS verwante ziekte waarbij zijn spieren verstijven en uitvallen. Ondanks alle tegenslagen zit hij niet de pakken neer. Wijnand ging bij hem en zijn zoon Marijn op bezoek.

Henk zet altijd door

Henk is net drie maanden vader van Marijn als hij de diagnose PLS krijgt. Zijn leven stond plotseling op zijn kop. Henk verloor zijn baan en ook zijn rol als vader moest hij deels inleveren: "Dingen die een gezonde vader kan doen met zijn zoon, kan ik niet meer doen. Zoals fietsen en zwemmen.”

Quote

Ik heb veel respect voor hem, zoals hij met mij omgaat. Hij ziet mij niet als een zielig iemand.

Henk (57), PLS-patiënt

Voor zijn ziekte was Henk altijd erg sportief. Ondanks dat hij achteruitgaat, doet hij alles wat hij kan om geld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Tour Du ALS en de ALS City Swim. “Wat ik mooi vind is dat mijn vader het altijd probeert, zoals met de Tour Du ALS en de City Swim dat hij meedoet en dat hij altijd doorzet, totdat het eigenlijk niet meer kan.” vertelt Marijn. “Door actief bezig te zijn, kan ik mij nuttig maken.” zegt Henk.

Ook tijdens 3FM Serious Request zet Henk zich in voor Stichting ALS Nederland. Met een beetje hulp van Teun Mulders, een voormalig baanwielrenner die heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012, gaat hij fietsen naar het Glazen Huis in Nijmegen. Marijn gaat met hem mee: “Ik vind het belangrijk om mee te doen om nieuwe herinneringen te maken met mijn vader.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

PLS

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor Stichting ALS Nederland, die onderzoek doet naar de oorzaak en behandeling van de ziekte en hulpmiddelen biedt aan ALS-patiënten, maar ook aan PLS-patiënten. PLS heeft een veel langzamer verloop dan ALS. Mensen hebben last van stijfheid en een verhoogde spierspanning met verhoogde reflexen. Dit begint meestal in beide benen, waardoor mensen struikelen, moeilijk kunnen hardlopen en minder kracht hebben. Later ontstaat ook spierzwakte in de handen en armen. Op den duur kunnen kauw-, slik- en spraakproblemen ontstaan. Een definitieve diagnose van PLS kan pas gesteld worden na 4 jaar. Binnen 4 jaar bestaat namelijk de kans dat de ziekte overgaat in ALS. Lees hier meer over PLS.

Over 3FM Serious Request 2023

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Stichting ALS Nederland. Van 17 t/m 24 december zamelen 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman geld in vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Nijmegen. Dit door 24 uur per dag live radio te maken.

Tijdens het Glazen Huis treden er meer dan dertig artiesten op, die je gratis kunt checken. Zoals Tom Odell, S10, Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en Only The Poets. Bekijk het programma hier.

Wil jij ook helpen? Dat kan via onderstaande knoppen!

Doneer Kom In Actie Vraag Je Plaat Aan Webshop Veiling

Ster advertentie
Ster advertentie