3FM nieuws

Hoe Kurt Cobain in 2019 nog steeds springlevend is

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Kurt Cobain in 2019 nog steeds springlevend is

Het is vandaag alweer 25 jaar geleden dat Kurt Cobain zichzelf van het leven ontnam.Op 5 april 1994 werd de zanger van Nirvana gevonden in zijn huis in Seattle door een elektricien. Daarna leefde zijn muziek voort en was en is hij een grote inspiratiebron voor ontzettend veel artiesten en jongeren.

Maar eerst nog even terug naar waar het allemaal begon: Seattle, Washington, is begin jaren '90 de stad waar het muzikaal gebeurt. Daar komt de grunge vandaan, grimmige Amerikaanse gitaarrock die de frustraties en angsten van jongeren perfect verwoort.

Boegbeeld van de grunge

Boegbeeld van de grunge is Kurt Cobain. Tegen zijn eigen wil en dank in, want de term 'grunge' betekent niks voor hem. Beroemd worden is al helemaal niet de bedoeling van de band, vertelt bandlid Dave Grohl.

Dave Grohl - "Honestly there was hardly any carrier ambition, at all. We knew that there was no way we would be the biggest band in the world. we just wanted to play."

Kurt Cobain verlaat school en gaat aan de slag als schoonmaker bij zijn oude highschool. Muziek maken is voor hem een uitlaatklep: hij schrijft zijn angsten en onvermogen van zich af en daarmee verwoordt hij perfect wat heel veel van zijn leeftijdsgenoten ook voelen.

Nevermind

Het eerste album van Nirvana, Bleach (1989), doet het behoorlijk goed. Maar met Nevermind (1991) inclusief de iconische platenhoes komt de grote doorbraak. Het is de eerste release van de band op een groot platenlabel. Nirvana durft deze stap te zetten, omdat ze hebben gezien hoe een van hun muzikale voorbeelden, R.E.M., ook commercieel succes boekt terwijl ze wel trouw bleven aan hun eigen muziek.

Het bekendste nummer van Nirvana is natuurlijk 'Smells Like Teen Spirit', maar hoe bekender de band wordt, hoe meer Cobain het nummer begint te haten. De band vindt het maar niks dat er nieuw publiek alleen op die ene hit afkomt en dus besluit het drietal het nummer niet of nauwelijks meer te spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekendheid

Niet alleen 'Smells Like Teen Spirit' begint hem tegen te staan; het feit dat hij bekend is, voelt als een marteling voor de zanger. Cobain voelt zich steeds minder begrepen en denkt dat zijn artistieke visie en boodschap niet over komt op het publiek. In de laatste jaren van zijn jonge leven kampt de zanger met een heroïneverslaving en depressie. In korte tijd overleeft de zanger meerdere overdosissen en besluit hij uiteindelijk een einde aan zijn leven te maken met een hagelgeweer.

Na zijn dood

En nu, 25 jaar later, is Cobain nog steeds relevant. Er zijn ontzettend veel tributebands, zo'n beetje iedere jonge vrouw heeft wel een Nirvana T-shirt in de kast hangen en het allerbelangrijkste: Cobain en Nirvana zijn nog steeds een enorme inspiratiebron voor heel veel bands en artiesten. Ook voor frontman Win Butler van Arcade Fire was Cobain een groot voorbeeld: 'Ik was vroeger een beetje een vreemd joch dat niet echt zijn plek kon vinden. Die tijd voelde als een magische periode die me tot op de dag van vandaag inspireert. Ik voelde destijds echt verbonden met Cobain en zijn muziek', zei de zanger in een interview.

En ook Kensington kijkt op tegen de zanger. 'Ik speel in bands, omdat ik fucking fan ben van Nirvana. Op het moment dat ik te horen kreeg dat Kurt dood was heb ik heel hard lopen janken. Ik was echt een megafan. mijn moeder maakte zelfs de truien na die op Kurt droeg,' zegt drummer Niles. En ook zanger Eloi was fan: "Nevermind was met afstand de belangrijkste plaat uit mijn jeugd. Op het hoogtepunt zat ik zo erg in het album dat ik in slaap viel met 'Polly'. Iedere dag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie