Artiest

Arcade Fire

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Arcade Fire
De Canadese indierockband Arcade Fire is eigenlijk meer een bonte verzameling aan muzikanten die allemaal meerdere instrumenten kunnen bespelen, van piano tot viool, van cello tot accordeon. De band wordt gevormd in 2003 en brengt meerdere succesvolle albums uit, met als hoogtepunt Neon Bible uit 2007.

Win Butler en Régine Chassagne zijn verloofd als zij in 2003 Arcade Fire oprichten. Het is alles behalve een duo, want de band bestaat ook uit William Butler (de broer van Win), Richard Reed Parry, Tim Kingsbury, Dane Mills en Brendan Reed. Later voegen Sarah Neufeld en Jeremy Gara zich óók bij de band. Alle bandleden kunnen uit de voeten op verschillende instrumenten. Al snel heeft de groep liedjes af. Deze zetten ze op een EP die ze bij hun eerste optredens verkopen.

Platendeal

Deze optredens zitten sterk in elkaar en dat blijft niet onopgemerkt bij platenlabels. Binnen een jaar heeft Arcade Fire een platendeal. De bandnaam komt van een verhaal dat iemand vertelde aan Win Butler toen hij nog een klein mannetje was over een brand in een speelhal. Hij geeft toe dat het waarschijnlijk niet waar was, maar dat hij het als waarheid heeft aangenomen.

Funeral

Begin 2005 komt het eerste 'echte' album van Arcade Fire uit in Europa. De plaat draagt de titel Funeral, een verwijzing naar de (vele) familieleden van de bandleden die tijdens het opnemen van de plaat overlijden. Het album wordt een succes en levert een berg aan publiciteit op. Arcade Fire komt langs bij TV-programma's en staat in verschillende magazines. Ook treden ze erg veel op, waaronder op Lowlands 2005.

Neon Bible

Tussen alle werkzaamheden van Funeral en de volgende plaat in koopt de band een kerk in Farham, een klein plaatsje in de buurt van Québec, Canada. Het begin van 2006 brengen ze al klussend door, want binnen een aantal maanden is de kerk omgetoverd in een nette opnamestudio. Daar nemen ze het tweede album op: Neon Bible. Het album lekt begin 2007 uit op internet en wordt in maart officieel uitgebracht. Neon Bible doet het erg goed in de charts van Canada, de VS en Engeland en critici smullen van de nieuwe tracks van Arcade Fire.

The Suburbs

Na een heftige tour in 2007, trekt de band zich in 2008 terug om aan het volgende album te werken, maar niet helemaal. Bandleden duiken op verschillende plekken op. Zo is Win Butler openlijk supporter van de campagne van (dan nog) presidentskandidaat Barack Obama en speelt de band een aantal zogenaamde 'rally's'. In mei 2010 komt officieel naar buiten dat het volgende album, The Suburbs, uitkomt in augustus. Voorafgaand komt de single 'Month Of May' uit. 'We Used To Wait' is de tweede single van het album en wordt een grote hit. De band weet zowaar het grotere publiek te bereiken. 'Ready To Start' is de derde single van het album.

Tracks van Arcade Fire