Artiest

Nirvana

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Nirvana
Grungeband uit Seattle die in 1991 met Nevermind een klassieker aflevert. De single 'Smells Like Teen Spirit' slaat in als een bom en ook de singles 'Come As You Are' en 'Lithium' worden hits voor Nirvana. Frontman Kurt Cobain pleegt 5 april 1994 zelfmoord.

Seatle

Nirvana is misschien wel de ultieme belichaming van de Grunge beweging. De band wordt al in 1986 in Seattle opgericht door zanger en gitarist Kurt Cobain, bassist Krist Novoselic en drummer Chad Channing. In 1988 verschijnt hun eerste single, een cover van het Shocking Blue nummer 'Love Buzz'. Hierna nemen ze voor het bedrag van 600 dollar hun eerste album op: Bleach. Drummer Channing vertrekt vlak na de opnames en na een handjevol invallers neemt eind 1990 de uit Washington afkomstige Dave Grohl de stokken over. 

Nevermind

In 1991 tekent de band een contract bij het Geffen label en komt de door Garbage drummer Butch Vig geproduceerde CD Nevermind uit. De daarvan afkomstige single 'Smells Like Teen Spirit' laat een flinke krater achter in de popwereld en bestormt overal ter wereld de hitlijsten. Door het succes van het album Nevermind ontstaat er een gezonde interesse voor de muziekscene in Seattle en omstreken. Bands als Pearl Jam en Soundgarden komen hierdoor uiteindelijk ook in de belangstelling te staan. 

Depressie

Kurt Cobain ondervindt dan de nadelen van een 'overnight stardom'. Zijn huwelijk met zangeres Courtney Love wordt een regelrechte mediahype en ook zijn heroïnegebruik wordt breed uitgemeten. In juni 1993 wordt Cobain gearresteerd voor mishandeling van zijn vrouw, maar als hij een paar uur later vrij gelaten wordt, verklaart Courtney dat ze zich geen betere echtgenoot kan wensen. In dat jaar komt ook de langverwachte nieuwe CD uit: In Utero. De videoclip van de single 'Heart Shaped Box' wordt geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn. In juli wordt aan een wereldtournee begonnen. Tijdens die tour neemt de band in New York de ondertussen wereldberoemde unpluggedsessie op. 

Gitarist

Dave Grohl haalt zich begin 1994 nog de woede van de drummerswereld op de hals door in het Amerikaanse tijdschrift Modern Drummer te bekennen dat hij eigenlijk gitarist is en te stellen dat hij een gitaar ook een veel interessanter instrument vindt. Grohl is daarmee de enige ‘gitarist’ die ooit op de cover van Modern Drummer heeft gestaan. 

Kliniek

Op 4 maart raakt Cobain tijdens het Europese gedeelte van de tour in een coma na het innemen van Rohypnol in combinatie met champagne. Een dag later komt hij in het ziekenhuis weer bij kennis. De tour wordt afgebroken en Cobain vliegt naar huis. Op 18 maart belt Courtney Love de politie omdat Cobain zich heeft opgesloten in zijn kamer en dreigt zelfmoord te plegen. Kort daarop wordt Cobain in een kliniek opgenomen om af te kicken, maar na een paar dagen vertrekt hij weer.

Einde

Op 2 april wordt Cobain door zijn moeder als vermist opgegeven. Zes dagen later wordt hij in zijn huis in Seattle dood aangetroffen. Hij heeft zich met een shotgun door het hoofd geschoten. Één regel uit zijn afscheidsbrief wordt wereldberoemd: "It's better to burn out than to fade away". De muziekwereld reageert geschokt. Een aantal fans maken in navolging van Cobain ook een einde aan hun leven. Nirvana is over. Het postuum uitgebrachte 'About A Girl' wordt nog wel een hit. Dave Grohl keert later terug als zanger en gitarist van de Foo Fighters. 'You Know You're Right' wordt eind 2002 op promosingle uitgebracht. Het is een 'nieuw' nummer van Nirvana dat op het best of-album verschijnt. Eind 2007 komt het legendarische MTV Unplugged optreden van Nirvana op dvd uit. Op de schijf staan twee tracks die nooit eerder zijn uitgezonden.

20 jaar Nevermind

In september 2011 worden ter ere van het twintigjarig bestaan van het album Nevermind, speciale exclusieve heruitgaven uitgegeven. Er verschijnt een geremasterde versie, een deluxe edition en een superdeluxe edition.