3FM nieuws

Wat is nou precies de magie van boybands?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is nou precies de magie van boybands?

Rozen verwelken, schepen vergaan, maar de succesvolle boybands blijven altijd bestaan. En dus ook de clichés die erbij horen! De perfecte videos, de matching outfits, de heerlijke zwijmelteksten... De magie van een goede boyband is tijdloos. Is dat de afgelopen twintig jaar nou nog een beetje veranderd of niet?

Westlife, 'N Sync, Backstreet Boys, Take That, One Direction, Jonas Brothers, Boyzone... De wereld heeft een scala aan boybands gekend. Vooral in de jaren negentig was het booming, maar in 2010 kreeg het genre weer een opleving door de introductie van One Direction. Een gloednieuwe X-Factor-powered boyband die miljoenen meisjesharten weer eens ouderwets deed kloppen.

En eigenlijk lijken uit dat rijtje namen de Back Street Boys en One Direction nog het meest op elkaar, ook al ontstonden ze zo'n twintig jaar na elkaar. In beide boybands draait het namelijk om de groep als geheel: iedereen krijgt een plekje in de spotlights en een stukje tekst in (bijna) elk liedje. Bij een band als 'N Sync was er wel echt één iemand de aanvoerder, het leek daar soms bijna de Grote Justin Timberlake Show.

Maar oke, One Direction en Backstreet Boys lijken daarin dus op elkaar. Is er qua boybands dan niets veranderd in de afgelopen twintig jaar? Of juist wél? We testen het aan de hand van drie factoren: lyrics, tempo en choreografie.

Lyrics

Het is het eeuwig favoriete onderwerp van boybands: liefde, in alle soorten en maten. Verliefdheid, liefdesverdriet, crushes, bedrog en driehoeksverhoudingen... Alles komt voorbij op een gemiddeld boyband-album. Dat is de afgelopen jaren niet veranderd en we gokken dat dit ook niet zal gebeuren. Er is als boyband-fan tenslotte niets lekkerder dan meeblèren met een emotioneel liedje en alle lyrics lekker op jezelf betrekken. We zetten even een paar liedjes tegenover elkaar om te vergelijken op zoetigheid en drama.

Backstreet Boys: "I don't care who you are, where you're from, what you did, as long as you love me"
One Direction:
"If you only saw what I could see, you'd understand why I want you so desperately, you don't know you're beautiful"

Backstreet Boys: "Show me the meaning of being lonely, is this the feeling I need to walk with? Tell me why I can't be there where you are, there's something missing in my heart"
One Direction: "For your eyes only I show you my heart, for when you're lonely and forget who you are. I'm missing half of me when we're apart, now you know me, for your eyes only"

Backstreet Boys: "Quit playing games with my heart, before you tear us apart. I should've known it from the start and you know you've got to stop"
One Direction: "Now I'm searching every lonely place, every corner calling out your name. Trying to find you but I just don't know, where do broken hearts go?"

Clichés? Hebbes. Romantische beeldspraak? Check. Lyrics over een diep verlangen naar iemand anders? Ja hoor! Some things never change: boybands staan altijd voor je klaar als het gaat om de liefde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tempo

Het tempo lijkt in de 21e eeuw wel wat hoger te liggen. Waar de Backstreet Boys nog hits scoorden met relatief rustige tracks als 'As Long As You Love Me' en 'Quit Playing Games', moet One Direction het vooral hebben van upbeat dansplaatjes als 'Drag Me Down' en 'What Makes You Beautiful'.

Natuurlijk heeft ook One Direction hier en daar een goede ballad in hun repertoire, maar de focus ligt toch wel op liefdesliedjes van de vrolijke soort. Er mag best een feestje gebouwd worden tijdens concerten! Het romantisch zwijmelen vond anno 2015 nog steeds plaats, maar dan vooral rondom posters, videoclips en concerten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Choreografie

Ja, dit is dus wel een dingetje. Waar de Backstreet Boys nog dagen stonden te zweten op hun pasjes en strakke moves, hupsen de jongens van One Direction gewoon lekker in het rond. De video van 'Best Song Ever' komt nog het dichtst in de buurt bij choreografie, maar dat is eigenlijk ook gewoon als grapje bedoeld. Het bewegingspatroon van 1D is samen te vatten in drie dingen: springen, rennen en hier en daar een bro-hug uitdelen. En dus het gekunstelde stukje nep-choreo hieronder ;)

Wat choreografie betreft zit er tussen de Backstreet Boys en One Direction dus een wereld van verschil. De nieuwe generatie boyband is een stukje minder slick en komt door al dat geren en gespring net wat enthousiaster over. Superleuk natuurlijk, en het zorgt er misschien voor dat ze ook wat bereikbaarder lijken voor hun fans. Maar ergens missen we toch de videos waarin iedereen in matching pakkies de cliché dansjes doet... Dat hoort wel bij een boyband, toch?

Who's next?

Er is dus stiekem best wel wat veranderd in de afgelopen twintig jaar, maar toch blijft het in de basis een vertrouwde formule: je weet gewoon wat je gaat krijgen bij een boyband, en dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Heerlijk. Maar wat is anno 2017 de boyband die deze lijn voort kan zetten?

De leden van One Direction focussen zich voorlopig op hun solocarrière en de glorie van de Backstreet Boys is er vandaag de dag ook wel een klein beetje af. Wie neemt het stokje over? Welke vier, vijf of zes jongens hebben 'het' en weten met hun catchy liedjes de volgende generatie harten te veroveren? En belangrijker... Waarom?! Drop je suggesties met #3FM of in de Facebook-comments!

Ster advertentie
Ster advertentie