3FM nieuws

Unseen Heroes: Hein Fokker zorgt ervoor dat jij thuis Pinkpop kunt kijken

foto: Stijn Dijkstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Unseen Heroes: Hein Fokker zorgt ervoor dat jij thuis Pinkpop kunt kijken

Hein Fokker (70 jaar), is al zijn hele leven actief in de muziek. Dit weekend is hij diegene die ervoor zorgt dat jij als thuisblijver van de Pinkpop-shows van onder andere Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams, Queens of the Stone Age en Editors. Maar, dat is geen vanzelfsprekendheid: Hein legt graag uit hoe hij artiesten zover krijgt om hun optredens te delen met mensen thuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herman Brood was bijna het einde

Hein zijn carrière in de muziek begon al op de middelbare school: "Ik boekte daar mijn eerste bandjes en dat is nooit over gegaan. Tijdens mijn studie ben ik met Herman Brood op stap gegaan, ik ben toen helemaal gek geworden van de verdovende middelen. Het heeft mij vijf jaar gekost om daaruit te komen. Toen ik mij weer beter voelde ben ik een opleiding kunsthistorie gedaan en ben ik begonnen bij onder andere MOJO Concerts."

Maar, tegenwoordig doet hij heel iets anders..

Start op Pinkpop 1986

"Pinkpop is altijd het moment van het jaar waar alles zich omheen concentreerde. Vanuit MOJO zag ik dat alles niet goed was geregeld, van de rechten en de opnames. Er werden heel veel opnames afgewezen omdat het niet goed voorbereid was. Uiteindelijk is dit mijn niche geworden."

Het kunnen uitzenden van livemuziek is niet zomaar iets. Hier moet altijd toestemming worden gegeven door de artiest en het moet goed worden opgenomen. Hein: "Je bent de spil tussen de organisator, het festival, de media en de artiest. Iedereen heeft wensen en eisen, zelfs met interviews en mogelijkheden tot terugkijken. Dat maakt het complex maar wel leuk." Hein doet dit voor Pinkpop, maar ook Lowlands, Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret, North Sea Jazz en Halden Festival in Duitsland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iedereen over de streep trekken

"Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." Het gaat om het inzetten van je eigen persoonlijkheid, om mensen over de streep te trekken zodat mensen thuis de concerten kunnen kijken. "Tegenwoordig heb ik alles goed voorbereid. Op het festival zelf regel je niet zoveel meer. Vaak kom ik na afloop van een concert langs bij artiesten om de beelden laten te zien en dan kijken ze. Wat kan er gebruikt worden?" Hein crosst het hele festival lang over het terrain om alles te regelen.

Eigenlijk is Hein net een coach bij voetbal die langskomt met de video-analyse. "Met verschillende mensen heb ik een hele goede band. Editors, Arctic Monkeys, dan gaan er soms sneller deuren open. De ene keer zie je ze bij dit festival, de andere keer zien je ze weer ergens anders. Dat is zo voor een steeds uitdijend bands." Funfact: Vaak draagt Hein een Spongebob-shirt om het ijs te breken. Hein: "Veel mensen herkennen mij als de Spongebob-guy."

Hein ziet bands komen en bands gaan, hij geniet zo van de energie die hier af spat: "Bij Ronnie Flex werd ik met gejuich ontvangen. Er werd flink gerookt in de kleedkamer, met een man of twintig zaten ze zijn show te kijken. Daar geniet ik enorm van. Nieuwe bands helpen vind ik het leukst."

Schatkamer

Hein heeft een archief waar je U tegen zegt. "Daar staan een aantal koffers met duizenden cd's, dvd's en videobanden. Daar ligt de hele geschiedenis van de publieke omroep op de festivals, het gaat terug tot 1985. Bijna veertig jaar." En het leuke? Hein liet vroeger zijn kinderen stiekem naar deze shows kijken. Echt een goudmijntje.

Nog meer annekdotes horen? Luister naar Blauwe M&M's van 3voor12.

foto: Personanongrata (Flickr)

Hein in zijn kenmerkende shirt

3FM x Pinkpop 2023

Met 3FM sta je vooraan op Pinkpop! In het weekend van 16, 17 en 18 juni doet 3FM verslag van het festival in Landgraaf. We zenden optredens uit van o.a. Robbie Williams, Red Hot Chili Peppers en Queens Of The Stone Age. Ook doen 3FM en 3voor12 online verslag van het festival via 3fm.nl, maar ook Instagram, TikTok, Facebook, Twitter en YouTube.

Op NPO 3 doen Vera Siemons, Raven van Dorst en Eva Cleven verslag. Op zaterdag 17 juni
vanaf 22:15 en op zondag 18 juni vanaf 20:10 op NPO 3. Dit jaar is Pinkpop ook weer live te volgen op NPO 2 extra. Vanaf vrijdagmiddag (13:30 uur) tot zondagavond laat (01:00 uur) is daar een driedaags live-marathonverslag van Pinkpop 2023 te zien.

Ster advertentie
Ster advertentie