Video

Wat doet de stagemanager van een groot festival zoals Pinkpop?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet de stagemanager van een groot festival zoals Pinkpop?

Terwijl wij nog op onze luie reet zitten, is de crew van Pinkpop al drie weken van tevoren op het festivalterrein voor alle voorbereidingen. 3FM sprak met Jules Thijssen (65), stagemanager van het hoofdpodium. Hij zorgt ervoor dat alle headliners op tijd kunnen beginnen. Maar hoe doe je dat?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is een stagemanager?

Jules Thijssen zit al een tijdje in het vak. Hij begon met dit werk in 1969 en sinds 1982 is hij stagemanager bij Pinkpop. Een stagemanager zorgt ervoor dat de operationele uitvoering van de producties van bands vlekkeloos verloopt. Natuurlijk doet hij dat niet alleen, maar met een heel team.

Vroeger en nu

In de loop der jaren heeft Jules veel zien veranderen. De simpele podiumdoekjes met artwork zijn vervangen voor ingewikkelde en zware led-schermen. "Vroeger knoopte je een doekje erin, hees je het omhoog en klaar." Maar die tijden zijn voorbij.

Hoe werkt een changeover?

Als een band klaar is met spelen rolt de crew al het materiaal naar de voorkant van het podium. Het materiaal van de band die erna speelt, komt erachter te liggen. Vervolgens worden alle spullen van band 1 teruggerold naar de changeover-tent. Klinkt simpel, maar dat moet wel allemaal in zeer korte tijd uitgevoerd worden. Zonder fouten. Gelukkig gaan de changeovers bij Pinkpop altijd goed, volgens Jules.

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Het loading dock

'Het dock', direct achter het podium, is heilig gebied. Dit is de plek waar al het materiaal de changeover-tent binnen komt. Headliners komen soms wel met tientallen vrachtwagens aanrijden. "Er kunnen maximaal twaalf trailers aan het dock staan. We hebben er ook wel eens 24 gehad. Met Bruno Mars vorig jaar kregen we er ook ontzettend veel."

Riders

Over de riders die sommige artiesten wensen, blijft Jules erg discreet. "Die domme verhalen van alleen maar blauwe m&m's zijn bullshit. Dat heeft alleen maar te maken met: heb je de rider wel gelezen? Verder gaat het vooral over drank. En die wensen zijn voor de artiest zelf. Wij houden onze mond dicht over dat soort zaken."

Thuiskomen

Jules kijkt erg uit naar de 50e editie van Pinkpop. Het is toch een beetje thuiskomen. Enne verwacht niet dat hij de bijl er binnenkort bij neerlegt, omdat hij de 65 jaar heeft aangetikt. "Ik ga door zolang het kan. Zeker door met jonge mensen te werken haal ik energie uit mijn werk. Soms loop ik ze zelfs voorbij."

3FM Unseen Heroes

Deze video is onderdeel van de serie Unseen Heroes, waarin 3FM de helden achter de schermen van de festivals in het zonnetje zet.

Ster advertentie
Ster advertentie