Naar homepage
Video

Hoe verwelkomt Sziget ieder jaar een half miljoen mensen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verwelkomt Sziget ieder jaar een half miljoen mensen?

Sziget is een van de grootste muziekfestivals van Europa. In negen dagen reizen er maar liefst een half miljoen (!) mensen naar het idyllische eilandje Óbuda, dat een keer per jaar omgetoverd wordt tot festivalwalhalla. Maar hoe verwelkom je een half miljoen mensen op zo'n klein stukje groen? Hoe leid je alles in goede banen? En hoe zorg je ervoor dat je het gebied niet helemaal uitleeft?

Unseen Heroes

3FM vloog in 2018 naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. We spraken daar met de Nederlandse festivalpromotor Elroy Thümmler, die sinds 2004 verantwoordelijk is voor een groot deel van de internationale markt van Sziget. En de Hongaarse Dávid Kiss, technisch coördinator van Sziget.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Island of Freedom

Sziget, dat 'eiland' betekent in het Hongaars, is ontstaan in 1993, na de val van de Berlijnse muur, in 1989. Mensen waren weer vrij en Sziget was de plek om je eigen feestje te bouwen. Nog steeds is dat een belangrijk aspect, vertelt Elroy Thümmler.

Half miljoen mensen

Het is een bizarre gedachte dat er in zo'n kortte tijd (negen dagen) zóveel mensen (een half miljoen) naar Sziget komen. Elroy Thümmler: "Je moet in een keer een stad opbouwen in een park. Het is een enorme logistieke operatie."

Dávid Kiss is de man die er samen met zijn team voor zorgt dat deze operatie uitgevoerd kan worden. Zij bouwen het festival elk jaar weer op. "Het is onze taak om ervoor te zorgen dat alles op tijd staat zodat de bezoekers zorgeloos kunnen genieten."

Grootste uitdaging

Het eiland heeft twee ingangen, en dat is toch wel de grootste logistieke uitdaging voor de organisatie. "Voor en tijdens het festival moeten honderden vrachtwagens via twee bruggen het eiland op. Alles moet op de juiste plek en tijd aankomen." Dat is al een uitdaging op zich, maar dan maken alle bezoekers óók nog eens gebruik van deze bruggen. "We hebben een brug voor de vrachtwagens en een voor de voetgangers." Je kunt je wel voorstellen dat dat een enorme puzzel is, waarbij continu de veiligheid in gaten gehouden moet worden.

Een van de bruggen

Internationaal festival

Sziget begon als Hongaars festival met een paar duizend buitenlanders, maar dat is nu uitgegroeid tot tachtig procent buitenlanders. Qua omvang heeft Sziget zijn maximale capaciteit wel bereikt. Dávid Kiss: "Verder dan dit kunnen we niet meer groeien."

Ecologische voetafdruk

Het feit dat er zoveel mensen komen heeft natuurlijk gevolgen voor de ecologische voetafdruk van het eiland, maar Sziget zorgt goed voor het gebied. Na drie weken opbouw en het festival beginnen ze met het herstel. Dávid Kiss: "De natuur van dit eiland is prachtig en we doen er dan ook alles aan om dat te behouden." Sziget zaait gras, maar plant ook nieuwe bomen en struiken. "Het voelt als mijn plicht om het eiland groen te houden."

Sziget 2016

3FM Unseen Heroes

Deze video is onderdeel van de serie Unseen Heroes, waarin 3FM in 2018 de helden achter de schermen van de festivals in het zonnetje zet.

Ster advertentie
Ster advertentie